„КУЋИЦА ЗДРАВЉА” НА СТАРОМ ГРАДУ: БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ, ОД 24.10. ДО 30.10, СВАКОГ ДАНА ОД 12 ДО 18 ЧАСОВА

„Кућица здравља” – мобилна амбуланта која свим грађанима наше општине, Београда и Србије омогућава да бесплатно и без заказивања провере своје здравље почиње сутра са радом на Тргу републике. Старограђани и сви житељи наше престонице имају прилике да сваког дана, од 12 до 18 часова, обаве превентивне прегледе код лекара Дома здравља „Стари град“, у наредних недељу дана дана, од 24. октобра до 30. октобра.

„Кућица здравља је само један од заједничких пројеката и потврда одличне и системске сарадње наше општине, Савета за здравље и ДЗ „Стари град“. Брига о јавном здрављу је брига о добробити сваког појединца. Уједно, то је једна од превентивних активности која је предвиђена недавно усвојеним документом – Планом јавног здравња Градске општине Стари град, 2023-2026. године. Овај стратешки документ је потврда да је наша општина препознала значај јавног здравља и примарне здравствене заштите својих грађана”, истакао је председник Градске општине Стари град, Радослав Марјановић.

„Позивамо суграђане да искористите могућност и да без чекања обаве бесплатне здравствене прегледе у Kућици здравља. Како би што већи број грађана ефикасно обавио прегледе  или добио користан медицински савет, припремили смо тематски програм прегледа  предвиђен за сваки од наредних  седам  дана”, додао је Марјановић.
Директорка ДЗ „Стари град” др мр  Весна Књегињић изразила је велико задовољство што ова здравствена установа, уз подршку своје општине, учествује у пројекту Кућица здравља и на тај начин превенцију болести учинити приступачнијом свим суграђанима.

„Наши лекари ће од сутра па до 30.октобра свакодневно обављати разне превентивне прегледе и медицинска саветовања, без упута и здравствене књижице“, рекла је др Књегињић и изразила наду да ће ова акција утицати на подизање свести о важности превентивних прегледа и примарне здравствене заштите.

„Морам да нагласим да је општина успоставила системску сарадњу свих установа локалне заједнице, не само на плану јавног здравља. Наш заједнички циљ је унапређење здравља, али и квалитета живота свих становника општине Стари град. То смо потврдили и израдом  Плана јавног здравља, а Кућица здравља је једна од превентивних активности на том пољу“, истакла је др Весна Књегињић

Планом рада, сваки од седам дана је посвећен различитом типу превентивних прегледа. Уторак, петак и понедељак су дани за сениоре, среда је  резервисана за офтамолошке прегледе, четвртак је посвећен женском здрављу, а петак за за физијатријске прегледе прегледе. Други дан викенда, недеља је Дан за срце, за мерење крвног притиска, нивоа  шећера у крви, ЕКГ, преглед интернисте и ултра звук штитне жлезде.

Више информација о бесплатним превентивним прегледима можете погледати ОВДЕ

Видео прилог погледајте ОВДЕ