КОЛЕКЦИЈА ТРАЈКОВИЋ У „ЦВИЈЕТИ ЗУЗОРИЋ“

У препуној галерији „Павиљона Цвијета Зузорић“ 12. маја, отворена је изложба из приватне колекције Данијела и Славице Трајковић, која ће бити отворена до 31. маја. Колекција Трајковић садржи дела српске уметности друге половине 20. века. У колекцији се налазе слике, радови на папиру, графике, скулптуре, фотографије. Даниел Трајковић најављује посебна изненађења за Ноћ музеја.

– Колекција уметничких дела породице Трајковић по много чему представља изузетак у нашој средини. У обимну колекцију која садржи стотине слика, скулптура и графика, Славица и Даниел Трајковић и нове уметничке изразе и нове медије. По свом значају колекција породице Трајковић умногоме је прерасла приватне оквире – рекао је академик Душан Оташевић.

Саво Поповић, историчар уметности, истиче да није само формат тај због ког је стан „тесна кожа“. То је уметнички домет и значај сваког одабраног дела које никад не улази у посед Трајковића случајно. „Колекцију стога можемо назвати и причом о градитељима модерне мисли и ликовној уметности на простору који је шири од Београда и Србије“.

– Потребно је лично познавати Славицу и Даниела и разумети њихов ентузијазам, љубав и понос на своју заиста изванредну збирку и то колико су они спремни да ту своју радост поделе са другима, написао је Коста Богдановић, професор, вајар и историчар уметности.

Међу бројним гостима био је и Зоран Млађеновић, члан Општинског већа, Градске општине Стари град.