КЊИГЕ – ПОКЛОН ДОМУ ЗДРАВЉА

Поводом 8. октобра – Светског дана палијативног збрињавања (брига о тешко оболелим пацијентима без обзира на врсту болести), Градска општина Стари град учинила је, за наше просторе, пионирски гест – поклонила је лекарима и другим здравственим радницима Дома здравља Стари град педесет примерака култне књиге Др Елизабет Кјублер Рос “О смрти и умирању”.

Ово штиво са поднасловом “Шта лекари, сестре, духовници и породица могу да науче од умирућих” представља “азбуку” стручне литературе из области психосоцијалне подршке оболелима од тешких болести и члановима њихове породице и као таква препоручује се свима који се се баве палијативом из различитих научних области – медицине, психологије и других хуманистичких наука. Но, она није само то. Наводећи аутентичне разговоре са умирућим пацијентима, Др Кјублер Рос нас уводи у свет борбе против табуа смрти и болести више него иједна особа у протеклих стотину година.

– Књига, на коју смо непоравдано дуго чекали, даје одговоре на многа питања у вези са смрћу и процесом умирања: на који начин реагујемо у таквим ситуацијама, како људи који умиру прихватају чињеницу свог одлажења, како се поставити у таквом тренутку? Најинтересантније питање – шта понудити умирућем у процесу умирања, некада је велико умеће. Многе одговоре у вези с тим процесом, па и много шире у смислу прихватања смисла живота и процеса умирања, даје управо ово дубоко надахнуто штиво које је за препоруку свима нама, – каже Проф. др Владимир Дилигнески.