„КЉУЧЕВИ ЈЕВРЕМОВЕ” РЕДИТЕЉУ ГОРАНУ МАРКОВИЋУ

У оквиру Дана општине Стари град и јубиларне 10. манифестације „Јевремова – улица сусрета”, у недељу 1. априла je по први пут уручена награда „Кључеви Јевремове”, која се додељује грађанима Старог града за истакнуте резултате у промоцији слободе, разумевања, једнакости, толеранције и сарадње међу људима. Први добитник ове награде је прослављени редитељ Горан Марковић, кога је на предлог Културног центра „Барака” и Удружења грађана „Чувари Старог града” једногласно подржао жири који су чинили – редитељ Милутин Петровић, новинари Драгољуб Петровић и Вељко Лалић, виолинисткиња Милена Рајковић, председник општине Стари град Марко Бастаћ и секретар жирија Бранко Миљуш. Марковићу је награду током манифестације у Јевремовој уручио Марко Бастаћ.

– Ја сам страшно везан за овај крај. Нераскидиво сам везан за Стари град. Моји баба и деда су рођени у Београду, ја сам рођен у згради у којој се некад налазио „Руски цар“. Чак 95 одсто својих филмова, снимио сам у Београду, и сваки пут кад изађем, пролазим поред места и објаката у којима сам снимао филмове”, рекао је Марковић, и додао:

– Данас тоталитаризам цвета! Ми смо у некој врсти праве диктатуре, трпимо терор. Веровао сам да ће после 5. октобра доћи нешто друго. Нисам веровао да ће се притисак на људе и ауторитативна власт вратити таквом силином. Кључни тренутак за човека је тренутак у ком остане сам и побуни се сам! Та побуна је индивидуални чин. Не ради се о маси, о уличним демонстрацијама. Важно је да се човек сам у себи побуни. Јако је битно да људи схвате да постоји могућност побуне против овог поретка ствари. Да људи схвате да је могуће да нешто предузму у вези свог живота. Кућни притвор на који људи осуђују сами себе је наногица, коју су сами себи прикачили.