ЈУБИЛЕЈ БИБЛИОТЕКЕ ГРАДА- НАГРАДА ОПШТИНИ

Библиотека града Београда данас је обележила 80 година од оснивања. Прославу је свечано отворио министар културе Небојша Брадић, који је уз честитке указао на велику културну мисију ове угледне библиотеке.

Градска општина Стари град на челу са Мирјаном Божидаревић добила је специјално признање за деценијску успешну сарадњу и велику помоћ општине Стари град на уређењу библиотеке „Ђорђе Јовановић“, дечје библиотеке „Драган Лукић“, као и саме Библиотеке града Београда у Кнез Михаиловој улици.

„Коцка БГБ“, симболички представља Библиотеку и уметнички је рад академског вајара Рајка Попиводе. Ово признање, поред Старог града, припало је и Градској општини Звездара.

Поводом јубилеја и ове године су додељене награде „Марија Илић Агапова“ за најбољег библиотекара и „Глигорије Возаровић“ за најбољег издавача. Овогодишњи добитници су Биљана Косановић, начелница Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и издавачка кућа „Лагуна“.

На основу података прикупљених из мреже библиотеке града констатовано је да је најчитанија књига страног аутора протекле године била трилогија „миленијум“ Швеђанина Стига Лашона у издању „Чаробне књиге“ из Београда.

Љубитељима писане речи из Библиотеке града Београда, прошле године позајмљено је више од два и по милиона књига, што је за 27 одсто више него претходне године, рекла је Јасмина Нинков, директорка БГБ и нагласила да се дневно у просеку изда више од 7. 000 књига. Свечаност је увећала и изложба у Галерији Атријум где је представљен део збирке из уметничке колекције Библиотеке града Београда. Збирка уметничких дела почела је да се формира 1987. године од поклона аутора изложби. Колекција данас броји преко 300 слика и цртежа.