ЈОВАН КОЛУНЏИЈА СВИРА МОЦАРТА

Општина Стари град је један од покровитеља четири концерта Јована Колунџије на Коларцу под називом „Брависимо маестро Моцарт“. Велики уметнички пројекат планиран је за 10,13,15 и 17 децембар. После концерата „Волите ли Бетовена“, који су обележили крај 2008. године, маестро Колунџија припрема још један изузетан музички подухват. На концертима „Брависимо маестро Моцарт“, уз пратњу четири пијанисткиње, биће изведено 15 Моцартових соната.

– Иако настала пре више од два века, Моцартова музика и данас живи у својој лепоти, а за интерпретаторе представља неисцрпан извор уметничких трагања. Куриозитет овог пројекта је извођење обимног програма у само четири дана. На клавиру ће ме пратити: Еуген Чои из Кореје, Мариана Хуметска из Канаде, Наталија Лаврик Младеновић из Русије и Нада Колунџија – рекао је чувени виолиниста и истакао да га изузетно радују хуманитарни концерти које „Гварнеријус“ организује заједно са општином Стари град и да ако су успели да помогну само једном детету из Свратишта у Крфској он је срећан човек.

На сусрету са медијима били су Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град и Слободан Петровић, члан Општинског већа. Председница општине је рекла да као што је „Гварнеријус“ центар лепих уметности, општина Стари град је центар лепих активности и да ово није једина акција која спаја две куће, већ су ту и пролећни и јесењи хуманитарни концерти за децу из Свратишта из Крфске улице. Мирјана Божидаревић се захвалила маестру Колунџији што је препознао општину Стари град као доброг партнера.

Јован Колунџија, наш истакнути виолиниста и оснивач центра лепих уметности „Гварнеријус“, је уметник који својим стваралаштвом обележио и задужио домаћу музичку сцену, а током своје дуге каријере наступао је у више од четрдесет земаља света, одржао је више од четири хиљаде концерата у најпрестижнијим концертним салама, а добитник је великог броја домаћих и међународних награда, као и друштвених признања.