ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД У ПОСЕТИ БРАТСКОЈ ОПШТИНИ ЈЕРМАСОЈА ИЗ ЛИМАСОЛА НА КИПРУ

Делегација Градске општине Стари град, заменик председника Александар Тодоровић и чланови Већа општине Бранислав Зец и Бојан Калаба, боравила је у пријатељској посети братској општини Јермасоја из Лимасола на Кипру.

Поводом обележавања традиционалних „Дана цвећа“ који се сваке године одржавају у Лимасолу, граду на обали Средоземног мора ове острвске земље, госте из Србије је свечано дочекао градоначелник Јермасоје Киријакос Ксијадес, а присутнима се обратила и прва дама Кипра Андри Анастадиадес.

Општина Стари град и општина Јермасоја из Лимасола са Кипра имају сарадњу дугу две и по деценије.

„Са општином Стари град смо потписали протокол о сарадњи јер Срби и Грци имају много тога сличног у погледу историје, културе и религије. Драго ми је што могу да истакнем да наше општине тесно сарађују и увек се радујемо посети наших пријатеља из Старог града. Посебно јер је ту сарадњу иницирао легендарни и дугогодишњи градоначелник Јермасоје Андреас Гаврилидис, који је на жалост, преминуо у децембру прошле године, од последица ковида”, истакао је Киријакос Ксијадес.

Општина Јермасоја и Стари град су током протеклих деценија развијале интезивну културну размену, која ће се наставити и у наредном периоду. Домаћинима су остале у сећању гостовање ученика и професора Музичке школе „Мокрањац“. Својим наступима су тада одушевили Кипране и представљали праве амбасадоре општине Стари град и наше земље у овој острвској земљи где живи и ради не тако мала српска заједница.

„Старограђани никада неће заборавити како је током НАТО бомбардовања 1999. године Јермасоја упутила велику помоћ Старом граду. Разговаpaли смо о наставку културне размене и другим видовима сарадње која ће обухватити староградске школе и удружења грађана. Кипрани ће нам увек бити подршка и помоћ у очувању територијалног интегритета и на европском путу наше земље“, истакао је Александар Тодоровић, заменик председника општине Стари град и подсетио да се у централној београдској општини, налазе споменик грчком револуционару, песнику и националном хероју Риги од Фере и Кула Небојша у којој је тамновао, као неизбрисива сведочанства о историјском пријатељству и блискости грчког и српског народа.