ИЗВЕШТАЈ САВЕТА ЗА ЕКОЛОГИЈУ ГО СТАРИ ГРАД

Савет за екологију Градске општине Стари град, од свог формирања, обавио је четири састанка Савета, четири састанка са градским секретарима везаним за екологију, као и неколико састанка са руководиоцем општинске Службе за финансије и заједничке послове, о пројектима.

-Упућени су дописи и обављени разговори са градским секретаром за саобраћај поводом смањивања броја главних загађивача: да се аутобуси и аутомобили из центра усмере другим трасама, као и да се уместо аутобуса уведе већи број нових еко-аутобуса са погоном на електричну енергију, да се уклоне аутомобили са коловоза улице Страхињића Бана. Послата је и молба за сагласност да општина добије одобрење да једну или две од улице на Старом граду претвори у “улицу цвећа” (предлажу се: Чика Љубина, Лазе Пачуа или 1300 каплара )

– С обзиром на урбаност Старог града, на адресу ЈКП “Градско зеленило” упућена су два дописа и обављен разговор да се за све регистроване зелене површине подједнако води брига и да се оне подигну на вишу категорију уз покретно дрвеће, пошумљавање и планом обухвате за буџет за наредну годину, као и да ово ЈКП помогне у акцији грађана уређења урбаних џепова.

-Обављен је свеобухватан разговор са градским секретаром за екологију који је овом Савету помогао и дао му контакте свих градских служби које се тичу области екологије.

-Одржан је састанак са директором Градског завода за заштиту животне средине, Филипом Абрамовићем и упућени су дописи за ЈКП “Градска чистоћа” о постављању већег броја рециклажних контејнера, као и контејнера за отпад, уз уклањање подземних контејнера. Такође договорено је чешће одношење смећа на местима попут самопослуга, пијаца и ресторана. Напоменуто је да чишћење улица треба обављати малим аутомобилима и вратити у употребу возила са шмрком. Сви су се сложили да је град заиста прљав, нарочито у летњим месецима и добијено је обећање да ће се све договорено испоштовати.

-Упућен је допис и обављен разговор са предузећем “Биоциди” да се стане на пут комарцима и посебно њиховим ларвама, што је започето. Упућена је и препорука власницима ресторана да у летњем периоду набаве апарате против комараца

-Упућен је допис институту “Винча” да пошаљу стручњаке за мерење радиоактивности на више тачака у граду како би установили има ли негде значајног пораста.

-Обављен је разговор са сарадницима др Наташом Милићевић и “Белхосписом” и пронађен простор за палијативно збрињавање болесника путем теренске службе и амбуланте (пројекат у току).

-За септембар је планирана урбано пољопривредна-акција “Ваш балкон, ваша башта, ваш кров и ваш парк” (чији пројекат је у току ) за коју ће се заинтересовани грађани, путем општинског Информатора, позивати и обавештавати.

-Упућени су дописи страним амбасадама за пријем поводом тражења донација за наведене пројекте.

-За октобар је планирано одржавање манифестације “Фестивал здравља и екологије -Стари град”.

Председник Савета за екологију

проф.др Нада Костић