ИЗЛОЖБА У КУЋИ ЂУРЕ ЈАКШИЋА -„ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ – МАЈОР СА ЧИНОМ ПУКОВНИКА“

Градска општина Стари град са великим задовољством позива Старограђане да 7. октобра у 19. часова присуствују отварању изложбе „Драгутин Гавриловић – мајор са чином пуковника“ у Кући Ђуре Јакшића, Скадарска 34.

На свечаном отварању говориће Петар Бојовић, члан Већа општине Стари град, Радивоје Бојовић, аутор изложбе и кустос Народног музеја у Чачку и Љубомир Марковић, председник Савеза потомака ратника Србије 1912 -1918.

Изложба, чији је поктовитељ Градска општина Стари град, једна је од најбољих музејских колекција, везаних за херојску одбрану Београда 1915. године, биће отворена за посетиоце до 17. октобра ове године.

Драгутин Гавриловић (1882-1945) и Десети кадровски пук били су предмет дугогодишњих истраживања, пошто херојска одбрана Београда 1915. године спада у догађаје од изузетног значаја у националној историји.

Као мајор постао је позната и омиљена личност Првог светског рата због своје заповести и јуриша, за част Београда и Отаџбине, 7. октобра 1915. године.

Део говора Мајора Гавриловића браниоцима Београда:

„Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!”