У ДОМУ ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА ИЗЛОЖБА „ВЕЛИКАНКЕ СРПСКЕ КУЛТУРЕ“ ОД 20. ЈАНУАРА ДО 27. МАРТА

У Дому Јеврема Грујића отворена је изложба „Великанке српске културе“ која ће за посетиоце бити отворена до 27. марта ове године. Изложбу је отворила министарка културе и информисања Маја Гојковић, а испред општине Стари град присуствовала је и заменица председника Скупштине ГО Стари град Невена Додић. Ауторке пројекта су Бранка Цонић, др Гордана Бекчић и Ружица Опачић, а креативни директор Лазар Шећеровић.

Дом Јеврема Грујића у сарадњи са Канцеларијом за културну дипломатију представља славне жене наше историје које су својим делима, храброшћу и доприносом српској култури, али и целокупној српској историји, утицале на развој српске мисли и друштва уопште.

Често слављене у иностранству, а несхваћене у својој земљи, неретко у борби против патријархата, бирократије и неписаних правила, утирале су пут новим генерацијама, несвесним да за могућности које данас имају треба да захвале својим славним преткињама. Неке су биле слављене за живота, по некима се зову школе, болнице и улице, о некима се тек понекад проговори, а неке су остале заборављене.

Милица Стојадиновић Српкиња, Мина Караџић, Полексија Тодоровић, Драга Љочић, Бета Вукановић, Надежда Петровић, Исидора Секулић, Јелисавета Начић, Марија Мага Магазиновић, Видосава Ковачевић, Аница Савић Ребац, Зора Петровић, Десанка Максимовић, Лепосава Ст. Павловић, Милена Павловић Барили, Љубица Марић, Љубица Цуца Сокић и Соја Јовановић посетиоцима изложбе испричаће своје животне приче, судбине и постигнућа.

На изложби се може видети и велики избор личних предмета наших великанки, као што су виолина наше прве композиторке Љубице Марић, чија дела су изводили највећи светски оркестри, затим лични предмети Милене Павловић Барили, чувени шешир Десанке Максимовић…

Покровитељи изложбе су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда и Повереник за заштиту равноправности.

Партнери изложбе су Музеј града Београда, Спомен-збирка Павла Бељанксог, Галерија Милене Павловић Барили, Уметничка галерија Надежде Петровић, Галерија САНУ, Музиколошки институт САНУ, Музеј позоришне уметности Србије, Народни музеј Ваљево, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Задужбина Десанке Максимовић, Галерије X Витамин, ШТАБ и Б2, приватне колекције, као и Матица српска и „Каква Женска!“.

Радно време Дома Јеврема Грујића је четвртком и петком од 15 до 20 и суботом од 11 до 16 часова.

Током трајања изложбе, биће организована бројна предавања, представе, перформанси и тематске вечери, инспирисане њиховим делима.