ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД МАРКА БАСТАЋА ПОВОДОМ УВОЂЕЊА НОВОГ СИСТЕМА ПАРКИРАЊА

Изјава председника Градске општине Стари град Марка Бастаћа поводом успостављање новог система паркирања и увођење екстра љубичасте зоне у централној градској општини:

„Успостављање новог система паркирања и увођење екстра љубичасте зоне на потезу оивиченом Грачаничком, Париском, Карађорђевом, Бранковом и Улицом царице Милице само је још један од начина на који челници Града Београда инсистирањем на измештању саобраћаја из центра настављају да спроводе лоше планиране пројекте који угрожавају грађане општине Стари град.

Више од 700 Старограђана, власника возила, од јуче се суочава са ситуацијом да им се паркинг „одселио“, односно да су са својим возилима протерани из улица у којима живе. Наиме, за станаре улица које се налазе надомак нове љубичасте зоне, градски челници су предвидели да се паркирају у зони која се налази 500 и више метара од њиховог места становања.

На тај начин онемогућили су им прилаз домовима, јер је, на пример, замишљено да се неко ко живи у Улици цара Лазара паркира на Студентском тргу, у Палмотићевој или даље.

Од обећаног решења да ће део станара имати могућност паркирања у гаражи на Обилићевом венцу по повлашћеним ценама, наравно нема ништа, јер станари само током ноћи могу да користе гаражу, а ујутру морају да траже паркинг.

Проширењем пешачке зоне и поплочавањем овог дела града бројна паркинг места су већ укинута, а сталним радовима и затварањем улица, квалитет живота становника старог градског језгра је значајно опао, и они се с правом питају да ли их напредна градска власт протерује и сили да продају кола, станове и да се иселе из својих домова, како би их јефтино купили тајкуни блиски властима и од центра престонице направили низ хостела и кафића за јефтину забаву фантомских туриста”.