ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА УЛУПУДС-А

Годишња изложба сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а „Традиционално-модерно 2010“ отворена је синоћ 28. априла у препуној галерији Централног дома војске Србије и биће отворена до 12. маја.

Самом отварању изложбе претходила је борба рапиром, коју је организовало Друштво мачевалаца „Свети Ђорђе“ из Београда и музички програм посвећен чембалу.

Уметнике и госте на изложби поздравио је сликар Раде Марковић који је аутор ликовно-графичког решења каталога, плаката и знака изложбе.

Изложбу је отворила Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, речима да је општина Стари град спој традиционалног и модерног и да је сасвим природно да подржава и такве токове у уметности.

Од стране уметника стигле су речи захвалности за Општину која је и овога пута финансијски подржала пројекат УЛУПУДС-а.

– Спој традиционалног и модерног је постмодернистички феномен везан за ситуацију у уметности нашег доба. Премошћавање различитих језичких и стилских кодова гради мост између старог и новог, регионалног и интернационалног уметничког искуства – каже Весна Лакићевић Павићевић, историчар уметности.

О укусима , поготово у уметности тешко је говорити. Модерно и традиционално је увек на супротним странима са својим аргументима. Док једни кажу „Шта има орнаменталније од највећег дела апстрактне уметности“ Традиционална друштва по другим теоретичарима покушавају да се одрже тако што кроз уметност предају поруке о томе „Шта ми јесмо“ из нараштаја у нараштај.

– Изложба „Традиционално-модерно“ даје једно могуће тумачење, потврђује тезу да је присуство традиционалних елемената у уметности увек актуелно и у поређењу са савременим уметничким поетикама и погледима на свет потврђује своју аутентичност – тврди Весна Лакићевић Павићевић.

Жири изложбе је: Небојша Ђурановић, Петар Вујошевић, Драгутин Гане Милановић. Председници жирија су: Светлана Павловић Ђиндо и Хаџи Миодраг Михаиловић.