ФРАНЦУСКА УЛИЦА НИЈЕ ЗА ТРОЛЕЈБУСЕ

Планирано премештање тролејбуског саобраћаја из Васине у Француску улицу није добро решење и на тај начин би се само повећали саобраћајни проблеми у самом центру града, сматра председник општине Стари град Марко Бастаћ. Он подржава мишљење многих становника централне градске општине, а пре свега оних који живе у Француској улици, да би реализација ове идеје проузроковала додатно погоршање стања у иначе веома оптерећеном прометном правцу.

– Интензивирање саобраћаја у улицама које би водиле до нове окретнице у Дунавској улици управо је супротно намери да се саобраћај измести из центра града и прошири пешачка зона, јер су и Француска и Македонска и Светогорска улица део ужег градског језгра. Тролејбуски саобраћај до нове окретнице, уместо дуж Француске улице, треба преусмерити на улице попут Таковске и Цвијићеве које су на ободима Старог града и које су прикладније за већу фреквенцију саобраћаја – каже Бастаћ.
Осим тога, председник централне градске општине сматра и да је предвиђена локација за нову окретницу у Дунавској спорна, јер се налази у самом центру града, надомак реке, на врло вредном и атрактивном земљишту које би сигурно могло на адекватнији начин да се искористи, а поготово у светлу силаска Београда на реке.

Како би се у центру Београда проширила пешачка зона, намера градских урбаниста је да се окретница аутобуса на Тргу Републике потпуно исели, а окретница тролејбуса са Студенстког трга премести у Дунавску улицу. Циљ је растерећење центра града од саобраћаја. Да би овај план био реализован, аутобуски и аутомобилски саобраћај ће бити преусмерени из Коларчеве ка Македонској и Улици браће Југовића па дуж Француске, а тролејбуски би се одвијао преко Трга Републике па Француском улицом до Дунавске.

Француска улица би по том плану била проширена за још једну саобраћајну траку, која би се добила укидањем дрвореда и паркинг места са обе стране улице. Кроз њу би од Трга Републике до Улице цара Душана поред садашње четири аутобуске, пролазило и још барем шест тролејбуских линија!

Француска би на тај начин сасвим сигурно постала једна од најпрометнијих улица у граду и врло извесно ново саобраћајно уско грло.