ПАРТНЕРСТВО СТАРОГРАЂАНА И ОПШТИНЕ КРУНИСАНО УСПЕХОМ: ОБЕЋАНО – УРАЂЕНО!

Градска општина Стари град финансирала је поплочавање простора између двадесетак зграда стамбеног блока у Улици Мике Аласа, од броја 34 до броја 54, на Дорћолу. Грађевински радови, којима је решен вишедеценијски проблем житеља овог краја, изведени су од 8. августа до 10. октобра, у року предвиђеним јавном набавком. Извођач је било ГП „Морава ин” из Крушевца, а за радове општина је издвојила 14.566.201,42 динара.

Обишли смо стамбени блок насеља око улица Мике Аласа, Панчићеве и Дунавске улице и разговарали са суграђанима.

– Обећано – урађено! Ово је прави потез руководства општине, упркос смањењу буџета и општинских прихода. Поплочавање, са додатном изградњом приступних рампи и поправком степеништа круна је наше вишегодишње сарадње – каже Владимир Петровић из Мике Аласа 42, познатији у крају као чика Влада.

Похвале упућује и комшиница Марија Михајловић из броја 34, не кријући да је презадовољна што су након „38 година од изградње насеља плочници око зграда коначно уређени како треба, јер ту од почетка нешто није ваљало”.

– Расклимане и испуцале плоче деценијама су отежавале прилаз улазима и кретање око зграда, посебно по киши и поледици! Више нема опасности за безбедност станара, посебно деце и старијих, а изградњом рампи олакшано је кретање особама са инвалидитетом и мајкама са бебама у колицима – допуњује комшиницу Јелену чика Влада.

Наш домаћин је задовољан стручношћу извођача и надзорог органа. Посебно са добрим односима које су успоставили станари и радници „Мораве”. Током радова суграђани су им обезбедили прикључке за воду и струју. Наравно није изостала ни домаћинска пажња Дорћолаца – јутарња кафица, вода и сокови „често је стизао и врућ бурек за вредне и сусретљиве момке, који нису стали, од 7 ујутро до 5 поподне“.

Исказана пажња најбоље казује колико су нови плочници важни за несметани свакодневни живот станара ових зграда.

– Задовољни смо квалитетом урађеног и одабиром материјала – бехатон плоче димензија 30х30 цм, тешке и до 12 килограма, дебљине од 6 до 4 сантиметра. Тек уклањањем пропалог плочника указале су се неравнине, денивелисана подлога, оштећења са огромним рупама, као и делови рађени без бетонске кошуљице и арматурне мреже, и ко зна шта све још, као последица некадашњег фушераја. Све је то исправљено! – стучно је објаснио чика Влада, некадашњи економиста „Минела” у пензији.

Крепки и енергични Владимир Петровић (81) је свакодневно био на градилишту са извођачима, одржавајући везу са општином и надзором, а радове су редовно обилазили и чланови Већа Андреј Белингар и Лазар Лешњак.

– Уз нове плочнике, добили смо и неколико клупа око зграда, које су овог лета биле центар комшијског дружења – прича нам чика Влада и подсећа шта је све урађено у насељу протеклих година у партнерству са општином – од нове расвете, међублоковског простора са обновњеном фонтаном, дечјег игралишта, реконструкције Панчићевог парка, паркинга у Дунавској до реновирања здравствене амбуланте у Дубровачкој и сређивања бројних улаза кроз програм „Заједно за вашу зграду”.

– Врата општине Стари град су увек широм отворена за грађане. Тако је било кад смо се први пут обратили пре више година, тако је и сада – истиче Петровић и описује како је 2008. кренула иницијатива да се коначно „исправе комуналне криве Дрине” овог стамбеног блока.

Од почетних препрека, одбијања (не)надлежних јавних стамбених и комуналних предузећа за одржавање и уређење запуштеног међублоковског простора, са којим су муку свакодневно мучили, у зависноти од временских прилика и годишњег доба.

– Општина је одмах препознала проблем и јасно показала да је побољшање квалитета живота суграђана и комунално уређење Старог града њен основни интерес и приоритет у раду – закључује наш разговор чика Влада задовољан што је коначно могуће „безбедно прошетати новим плочником око зграда”.

Старограђанин Владимир Петровић очекује да овај део Старог града добије пуни квалитет и све предности живљења у њему када се коначно попуни новим саџајима и измести железница, која га насилно и неприродно раздваја од дела насеља на Дунавском кеју