ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА НА СТАРОМ ГРАДУ

Филмски фестивал “Humаn district”, захваљујући подршци општине Стари град, биће одржан на различитим локацијама у Београду од 20. до 25. јуна 2014. године, а тим поводом је у Установи културе Пароброд организована конференција за медије. Филмски фестивал има за циљ промоцију и унапређење поштовања и заштите људских права. Манифестација се састоји из филмског, медијског и музичког програма, као и форума о људским правима.

Присутнима на конференцији обратили су се Ђорђе Спасић, представник ГО Стари град, Александра Ковачевић, идејни творац фестивала, Бранко Станојевић, уметнички директор фестивала, Владимир Перовић, селектор фестивала, као и Ивица Видановић, директор филмског програма, који су представили “Humаn district” пројекат.

Фестивал ће бити свечано отворен 20. јуна у Дому Синдиката, са почетком у 20 сати, уз пројекцију филма “Saving fаce”, првог Пакистанског добитника Оскара. “Humаn district”, чији је мото “Покажи, укажи, оснажи”, подржали су познати глумци Мирјана Карановић и Лазар Ристовски, као и многе друге личности са домаће културне сцене.

“Општина Стари град подржала је фестивал о људским правима, јер је његов концепт важан за едукацију сваког појединца. Ово је прва година и почетак „Humаn district“ пројекта, који већ сада претендује да постане један од утицајнијих пројеката у Србији и који ће својим садржајем утицати на поштовање, заштиту и унапређење људских права”, истакао је Ђорђе Спасић, представник општине Стари град.

Филмови који ће се приказивати током пет дана фестивала су: “Saving fаce”, “Оut of this world”, “Мушки филм”, “Тhe deвil”, “Оil field Мeсторождение“, “Е-Wаstelаnd”, “Еnnаjeh brave womаn”, “GÜLÇИN”, “It stаrted with trees”, “Тhe Bird mаn of red roаd”, “99,9% гuilty”, “Beneаth heаVen”, “Love аnd rubbish”, “Hidden vаlley”, “Сhort messагe”, као и филм “Чврсте кости“.

Филмови ће се током фестивала приказивати на следећим локацијама, (21.6) Бетон Хала, (22.6) Симпо паркиралиште на аутобуској станици, (23.6) Калемегдан, (24.6) Парк Палас, а 25. јуна од 19 сати у Јевремовој улици планирано је затварање фестивала и додела награда. Након пројекција филмова, посетиоци ће имати прилику да уживају у богатом музичком програму.

Humаn Disctrict Forum, који ће се одржати у УК Пароброд, друга је програмска целина фестивала, која је комплементарна са филмским програмом. Циљ форумског дела је иницирање дискусије о људским правима и животној средини (право на животну средину и аспекти животне средине у људским правима), изградња капацитета стејкхолдера и пружање платформе за развијање партнерства и сарадње по питању људских права и животне средине. Форумски програм се састоји из две компоненте: Форума о људским правима, који се одржава у УК Пароброд и има капацитет да прими до 70 учесника и Зоне људских права, која се одржава на Калемегдану и која је отвореног типа.

Партнер фестивала “Humаn district” је општина Стари град, а подршку су пружили и су Фонд за отворено друштво Србија, Хотел Возарев, УК Пароброд, Паркинг сервис, Кимбо, Градске општине Нови Београд и Врачар, ТСГ, Бар култура, Somersby, Академија уметности, Цинамон продукција, а медијски партнери су, МТВ, Курир, Пинк, Студио Б и Б92.

Више информација о фестивалу Humаn district можете пронаћи на сајту http://www.humandistrictfestival.com/, а промо спот можете погледати на http://vimeo.com/96358519.