ФЕСТИВАЛ СТУДЕНТСКОГ ФИЛМА REACTION

Дванаести Doncafе instant фестивал студентског филма одржаће се од 17. до 20. марта 2011. године. Три локације: Музеј југословенске кинотеке, Дом омладине и Установа културе „Пароброд“ биће места сусрета АКЦИЈЕ филмских стваралаца и реАКЦИЈЕ публике и медија. Партнер који је допринео одржавању ФСФ-а и прихватио реАКЦИЈУ младих филмских стваралаца јесте Канцеларија за младе Старог града. Канцеларија за младе Новог Београда са Општином Нови Београд, Општина Стари град и Министарство културе су такође препознали значај ове манифестације.

Главни програм обухватиће пројекције филмова студената са престижних европских и светских академија, као и филмове студената факултета у Београду који школују филмске ствараоце. На конкурс Фестивала пристигло је 197 филмова са драмских академија са чак четири континента. Селекцију филмова извршио је редитељ Владимир Паскаљевић.

У оквиру главног програма биће приказано 40 филмова студената из: Србије, Словеније, Босне, Словачке, Чешке, Швајцарске, Немачке, Аустрије, Француске, Турске, Грчке, Канаде, Израела, Еквадора, Тајвана и САД-а. Владимир Паскаљевић ће отворити фестивал, док ће у име Канцеларије за младе Старог града, координатор Бојан Мојсоски поздравити публику и истаћи значај сарадње Канцеларије и Фестивала.

Млади филмски ствараоци из Србије ће имати прилику да предају своје филмове лично организаторима у просторијама УК Пароброд, где ће се одржати предавање и изложба. Жири овогодишњег фестивала чиниће редитељи Никола Лежаић, Срђан Кољевић и глумац Небојша Миловановић.

Концепт 12. Doncafe Instant Фестивала студентског филма носи назив reACTION и заснован је на односу акције и реакције у контексту филмског стваралаштва и уметности уопште и бави се тиме како доћи од АКЦИЈЕ филмских ствараоца до реАКЦИЈЕ публике и медија.