„ЕВРОПА НОСТРА”: ИЗГРАДЊА ЖИЧАРЕ ИМАЛА БИ РАЗАРАЈУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ НА АУТЕНТИЧНОСТ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ

Највећа европска организација посвећена очувању културног наслеђа „Европа Ностра” објавила је извештај у ком је оценила да би реализацијом контроверзног пројекта градње жичаре на подручју Београдске тврђаве на Калемегдану „неповратно биле компромитоване историјске и естетске вредности заштићеног културног добра од изузетног значаја за Србију” а који је 17. јула представљен кабинету председнице  Владе Србије Ане Брнабић и министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, известила је Агенција Бета.

Извештај, који је достављен и председнику Градске општине Стари град Марку Бастаћу, припремљен на основу посете високе делегације стручњака „Европа Ностре” нашем главном граду почетком маја. Делегација, састављена од еминентних светских стручкања, закључила је да је „пројекат законски споран, и без јасне сврхе и утемељења као и да би изградња жичаре на том подручју имала разарајуће последице на аутентичност и интегритет културног наслеђа које је симбол Београда”.

„Остацима из доба Рима, Византијског царства, Угарске, Бугарске и српске средњовековне државе, Османског царства и Хабсбуршког периода, Београдска тврђава прича јединствену причу о историјским границама Европе кроз период дуг више од 18 векова. Верујемо да висока вредност овог заштићеног споменика културе позива на максималну бригу и поштовање, те позивамо власти у Србији да се у складу са тиме односе према овом историјском драгуљу”, навео је извршни председник Европа Ностре Херман Парцингер.

Такође, градња жичаре угрозила би транснационалну номинацију Београдске тврђаве на УНЕСКО-ву Листу светске баштине у оквиру „Граница Римског Царства”, те би се пропустила изузетна прилика за дугорочно унапређење и очување овог локалитета, као и за одрживи развој културног туризма.

У извештају се упозорава да је у процесу разматрања пројекта градње жичаре, супротно националним и међународним законским одредбама као и стандардима добре праксе, изостала и озбиљна Студија утицаја на наслеђе! Зато је пројекат градње жичаре „некомпатибилан је са националним законским одредбама, као и са међународним и европским конвенцијама у области наслеђа које је ратификовала Србија”, стоји у извештају.
„Европа Ностра” препоручује преиспитивање свих упитних докумената, мера и дозвола издатих у процесу планирања градње жичаре, како то културно добро од изузетног значаја не би било угрожено незаконитим и неадекватним одлукама и припрема детаљне Студије утицаја на наслеђе пројекта градње жичаре, од стране независног компетентног тима стручњака.

Подсећамо да је Градска општина Стари град недавно постала придружена чланица међународне организације за заштиту наслеђа „Европа Ностра“, која представља пан-европску мрежу од 250 невладиних организација, 150 партнерских друштава и 1500 појединаца из више од 50 европских држава. Такође, наша општина је потписница и „Берлинског позива за акцију“ којим се политичари и доносиоци одлука обавезују да пажњу посвете култури и историјској баштини и који јасно истиче да се одлуке о новим урбанистичким решењима и грађевинским пројектима морају се доносити уз пуно укључивање и уважавање стручне и грађанске јавности.

Међународна организација „Европа Ностра“ подржала је петицију против изградње жичаре на Београдској тврђави националних струковних удружења, научних и професионалних организација и института, а њена стручна делегација је у мају месецу боравила у Београду, на позив националне организације „Европа Ностра“ Србија.