ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ ЗА БРЖИ И ЕФИКАСНИЈИ РАД ВОЛОНТЕРА НА СТАРОМ ГРАДУ

У просторијама општине Стари град данас је одржано представљање Волонтерског сервиса. Овом приликом, помоћница  председника општине  Мариа Марков уручила je староградским волонтерима електричне бицикле који ће значајно унапредити мобилност, ефикасност и олакшати рад волонтера у пружању услуга старијим суграђанима и свима којима је помоћ потребна.

Догађају су присуствовали секретар Црвеног крста Стари град и координатор Волонтерског сервиса Александар Пантелић, председница Удружења пензионера општине Стари град проф. др Снежана Нена Шантић,  председник Београдског покрета трећег доба „Дорћолијада“ проф. Душан Максимовић и председница Општинског удружење пензионера Стари град Слађана Плавшић.

„Стари град је општина са највећим бројем старијих суграђана у односу на број становника и самим тим један од приоритета наших програма и подршке усмерен је управо ка најстаријима. Рад Волонтерског сервиса општине посвећен је добробити наше локалне заједнице и наших суграђана. Важно је нагласити да су наши волонтери пружили нарочити допринос ангажовањем током пандемије корона вируса и да даље активно учествују у имунизацији Старограђана. Од данас, нашим волонтерима биће на располагању и електрични бицикли који ће им знатно олакшати рад у свакодневним активностима, а истовремено неће штетно утицати на нашу животну средину. Волонтерски сервис биће на услузи нашим најстаријим суграђане који живе сами и којима је потребна помоћ и подршка при набавци основних животних намирница, у заказивању прегледа, издавању рецепта, подизању и куповини лекова“, истакла је помоћница председника општине Мариа Марков и позвала младе људе, а и старије, да постану део нашег волонтерског тима и на тај начин пруже допринос својој заједници.

„Волонтерски сервис успешно функционише и са поносом истичемо да имамо 150 активних волонтера који су до сада утрошили преко 4800 волонтерских сати пружајући подршку нашим суграђанима. Општина је препознала наш значај, те смо данас добили електричне бицикле који ће нам олакшати функционисање и пружање наших услуга најстаријим суграђанима. Волонтерски сервис општине Стари град је спреман да прихвати све заинтересоване волонтере, свих узраста, професија и знања“, рекао је Александар Пантелић.

Заједничка оцена представника староградских удружења пензионера је да ће електрични бицикли допринети да услуга волонтера буде доступна већем броју старијих суграђана.

„Изузетно сам задовољна сарадњом са општином Стари град која је пример и модел како свака социјално одговорна општина у Србији треба да се понаша према својим суграђанима, пре свега старијима“, нагласила је проф. др Снежана Нена Шантић и захвалила општини и волонтерима на свему што раде, посебно током процеса имунизације старијих суграђана „које није само обавештавала већ долазила до станова и своје суграђане превозила до пунктова за вакцинацију“.

„У име „Дорћолијаде“ честитам на изванредној идеји јер ће допринети да наши старији суграђани брже добију услуге и неопходну помоћ волонтера него до сада“, истакао је  проф. Душан Максимовић и додао да програм Сениор центра, рад Волонтерског сервиса и општина заслужују све похвале за сарадњу са удружењима и бригом о старијим суграђанима.

„Јако смо задовољни са досадашњим активностима и посебно са пажњом коју је општина показала према старијом генерацији и свим нашим удружењима. Велика похвала и надамо се наставку добре сарадње, оценила је  Слађана Плавшић.

Шта ће електрични бицикли значити у раду младим волонтерима језгровито је описао Урош Старлетовић.
„Стари град није мала општина и поприлично је незгодна са саобраћајем. С обзиром да су наши корисници распрострањени на територији целе општине, електрични бицикли ће нам много олакшати и знатно убрзати спровођење свих акција. Ово нама, као волонтерима много значи, такође и за нашу организацију јер улазимо у свет екологије по европским стандардима.”

Волонтерски сервис Градске општине Стари град, доступан је за пружање услуга Старограђанима сваког радног дана од 9 до 13 часова.
Старограђани за услуге Волонтерског сервиса Градске општине Стари град се могу обратити позивом на телефонски број 785 29 99 или путем мејла volonterskiservis@starigrad.org.rs
Услуге су намењене старијим суграђанима којима је помоћ потребна (старија самачка домаћинства), особама са инвалидитетом и лицима без породичног старања.Редовне услуге Волонтерског сервиса Градске општине Стари град су:
–      Помоћ у набавци основних животних намирница
–      Помоћ при остваривању услуга здравствене заштите у Дому здравља Стари град” ( помоћ у заказивању прегледа, издавању рецепта и подизању и куповини лекова у апотекама )
–      Пружање релевантних информација у циљу остваривања својих права из различитих области
–      Подношење документације у име корисника ради остваривања својих права
–      Помоћ при имунизацији (помоћ приликом заказивања и одласка на вакцинацију)