ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

У оквиру Летње кампање, која се ове године традиционално одржава већ петнаести пут, на територији општине Стари град, у петак, 19. јула, у просторијама Библиотеке града Београда, биће организовано добровољно давање крви. Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Црвеним крстом Србије позивају све људе великог срца да одвоје мало времена, дају крв и један можда сасвим обичан петак учине посебним себи и другима.
Цео поступак од доласка даваоца до напуштања службе траје око 30 минута, а састоји се од: попуњавања упитника за даваоца, регистрације, одређивања нивоа хемоглобина, лекарског прегледа, давања крви.
Крв давалаца ће бити детаљно испитана и на болести које се могу пренети и трансфузијом: СИДА, жутица Б и Ц и сифилис. Ове анализе су бесплатне, а раде се из узорка крви сваког даваоца после сваког давања крви.

Циљ кампање је обезбеђивање довољних количина крви за све болничке установе у Београду и десет болничких центара у централној Србији, као и промоција друштвено одговорног и хуманог добровољног давања крви.
Као и до сада, кампања има промотивни и симболично такмичарски карактер. Градови и општине у Београду и Србији ће се такмичити за златну, сребрну и бронзану плакету ,,Шампион солидарности” које Институт додељује на крају године на свечаном пријему у Скупштини града Београда.

Позивамо све Старограђане да се прикључе акцији у општини и тиме дају немерљив допринос одржању стабилних резерви у наступајућем периоду!