Дешавања – јун 2022.

ПРОГРАМ ЗА ЈУН 2022.

У оквиру манифестације пажљиво смо припремили разнолике садржаје за све узрасте, између осталог: отворени биоскоп, представе, креативне радионице за децу и одрасле, концерте и продајне изложбе.

 

 

16.06. – 30.06.2022. 
Кућа Ђуре Јакшића
Скадарска 34, Београд

У склопу пројекта “Подршка породицама несталих – меморијализација”, које је спровело Удружење породица несталих и погинулих лица “Суза” у сарадњи са ГО Стари град, настали су уметнички радови чланова породица несталих.
На изложби под називом “Наслони моје време на своје, тако ће вечност дуже трајати” биће приказани радови 16 породица чији су најближи чланови нестали или погинули током рата у Хрватској.

 

 

 

 

 

16.06.2022.
“Милена Павловић Барили – дихотомија њеног месеца”
Аутор: Миодраг Ковачевић
4 БИТЕФ зона, БИТЕФ театар

Мултимедијални перформанс под називом “Милена Павловић Барили – дихотомија њеног месеца” аутора Миодрага Ковачевића приказује однос ликовног дела ове ауторке према Арлекину и њеном комплексном тумачењу уметности из прве половине ХХ века. Кроз ауторску музику на Миленину и своју поезију, кроз поетске фрагменте, видео-рад и покушаје откривања њихових и свог идентитета у контексту необичног тројног односа Милене, Арлекина и Пјероа, кроз савремени покрет као дериват постулата комедије дел арте, кореографисани и импровизовани плес. Миодраг ће покушати да пружи нове одговоре на питања да ли је Милена Арлекин, а он сам Пјеро, али ће и понудити своју уметничку тезу о томе да су Арлекин и Пјеро у ствари најважнија двојност коју је Милена изградила и породила у унутрашњости сопственог месеца. Перформанс је својеврсни манифест Арлекина и Пјероа 21. века.

 

17.06. – 18.06.2022.
Староградски ноћни базар
Студентски парк, Београд

У склопу Староградског ноћног базара биће представљени произвођачи органске хране, лековитог биља, аутентичног накита и оригиналних брендова.

 

 

 

 

18.06.2022. од 10:00 до 12:00
Окупљање: угао Француске и Господар Јевремове улице
Број места: 20
Пријаве се врше у услужном центру ГО Стари град или путем друштвених мрежа

Откријте тајне које крије једна од најлепших Дорћолских улица, Господар Јевремова.

 

 

 

 

 

20.06.2022. од 12:00 до 13:30
Ботаничка башта “Јевремовац”
Број места: 40
Пријаве се врше у услужном центру ГО Стари град или путем друштвених мрежа

Уз стручног водича упознајте биљни свет ботаничке баште Јевремовац.

 

 

 

 

 

20.06. – 30.06.2022.
Караван ”Буди храбра”
Градска општина Стари град у сарадњи са УГ Жена уз жену организују бесплатне прегледе груди у циљу подизања свести о значају превенције и сузбијања рака дојке. Прегледе ће вршити радиолози сваког дана у периоду од 20.06. до 30.06. на Калемегдану.

21.06.2022. у 19:00
СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ
У уторак од 19 часова, на Светски дан музике, у Парку војводе Вука очекује вас концерт класичне музике у изведби професора и ученика из музичке школе ”Др Бојислав Вучковић” који ове године обележавају 70 година од оснивања. Након наступа ђака, на позорници на Топличином венцу наступаће акапела хор ФАМОС (FAMOS)
Предгрупа ученицима и професорима биће наши најмлађи другари из хора “Чаролија”.

 

 

 

 

21.06.2022. у 18:00
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА “УДАХ ИЗДАХ”
Поводом Светског дана музике у Конаку књегиње Љубице, у Сали под сводовима од 18 часова, одржаће се приказивање документарног филма о пијанисткињи Нади Колунџији. На пројекцији ће присуствовати и пијанисткиња Нада Колунџија, а након емитовања филма публици ће се обратити музиколог др Ивана Миладиновић Прица.

 

25.06.2022. од 10.00-11.30/12.00
ПОЗОРИШНА РАДИОНИЦА:
У учионици учитељице Љутмиле – ,,Традиција једне породице“
Културни центар – Дом породице Павловић
Старосна група: предшколци и млађи разреди (1. и 2. разр. основне школе) у пратњи родитеља
Број места је ограничен те је потребно да пријавите вашу децу или у Услужном центру ГО Стари град или путем друштвених мрежа.

Током позоришне радионице ”У учионици учитељице Љутмиле” деца ће имати прилику да се упознају са историјом једне београдске породице али и да разговарају о историји њихове породице.

ЗАДАТАК ЗА ДЕЦУ:
– Донети по један до највише два предмета који представљају драгу успомену и сећање на њихове претке. То може да буде: фотографија, одевни предмет (шешир, рукавице, па и свечана хаљина), прадедин орден, бакина пудријера, лепеза…)

 

25.06.2022. у 19:00
КОНЦЕРТ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ La voce dell amore
У суботу, са почетком у 19 часова, у Конаку кнегиње Љубице, у Сали под сводовима одржаће се концерт камерне музике. Музику изводе пијанисткиња Милда Кузминац, баритон Александар Стефан Радишевић и виолинисткиња Вероника Вања.

 

 

 

 

 

 

26.06.2022. у 12:00
КОНЦЕРТ ОПЕРСКИХ АРИЈА
У недељу, 26. јуна, у подне, одржаће се солистички концерт младог мецосопрана Мартина Кољеншић. Гост концерта биће сопран Оливера Гочанин, а клавирски сарадник Александар Станковић. На другом у низу концерата које ове две младе уметнице изводе заједно, моћи ће да се чују неке од најзанимљивијих оперских арија из мецосопранске и сопранске литературе; од барока, преко арија белканта, до арија из оперета и дуета.