„ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2017″ – ШЕТЊА КРОЗ БЕОГРАДСКО НАСЛЕЂЕ И ПРИРОДУ

Манифестација „Дани европске баштине 2017″ у Београду, од 15. септембра до 3. октобра, биће обележенa темом „Културно наслеђе и природа“. На тај начин, као и претходне године, Србија се прикључује обележавању заједничке теме на нивоу Европе. Акценат је ове године стављен на: наслеђе и пејзаж, наслеђе и одрживи развој, наслеђе и биодиверзитет, наслеђе и климатске промене.

„Дани европске баштине” организују се сваког септембра у Београду, од 2002. године, а у манифестацији учествују све београдске општине.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ

За Старограђане из овогодишњег програма издвајамо:

ОД БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ ДО ТАШМАЈДАНА

Манифестација је отворена данас, 15. септембра, концертом Музичке школе „Станковић“ и промоцијом монографије о Београдској тврђави у Музичком павиљону на Калемегдану.

ЈП „Београдска тврђава” организује и бесплатне обиласке занимљивух места на тврђави, као и лагума испод Ташмајданског парка. Програм „Од Панонског мора до Старог гробља“ осмислили су београдски новинар Зоран Николић и др Видоје Голубовић, аутори више књига о Београду.

ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ

У изложбеном простору Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашћа посетиоци Манифестације могу да виде три тематске изложбе: „Заоставштина Оље Ивањицки”, „Србија 1915–1916” и изложбу познатог холандског сликара Гаспара ван Витела из уметничке колекције банкарске групе „Интеса Санпаоло”, а која до сада није излагана у Србији.

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ

Поводом обележавања 60 година Одељења за за превентивну заштиту, конзервацију и рестаурацију у Етнографском музеју, 20. септембра биће отворена изложба „Чувамо за будућност”, у оквиру које ће се представити дугогодишња сарадња са манастиром Хиландар, регионалним музејима и сродним институцијама.

Стална поставка „Народна култура Срба у XИX и XX веку” приказује саборност српског народа, његово јединство и заједништво у окупљањима око сакралних објеката из којих је вековима зрачила духовна снага његовог етничког и културног бића.

МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

Музеј науке и технике (Скендер-бегова 51) представиће се изложбом „Старе искре за нове наде“ у галерији „Александар Деспић“, и сталним поставкама „Други круг“, „Дечји музеј“, „Научни центар“ и „Историје медицине кроз векове“.

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

Свечани хол Народне банке Србије биће отворен за грађане у суботу, 23. септембра, када ће бити изложена основна нумизматичка поставка и пратећи садржаји. На крају обиласка следи пригодан поклон – новчаница са сопственим ликом.

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ

До 30. септембра моћи ће да се погледа изложба „Метеорити, гласници свемира“ (Галерија на Калемегдану), уз бесплатан улаз од 19. до 24. септембра.

БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА

Дани европске баштине у овој библиотеци биће отворени предавањем Оливера Томића „Природа у средњем веку – загонетка и огледало“, 19. септембра од 19 часова.

У Змај Јовиној 1 од 18. до 29. септембра биће отворена изложба књига „Естаственица (наука о природи) у Београду 19. века“.

УК „ПАРОБРОД“

У Установи културе „Пароброд“ (Капетан Мишина 6а) биће организована два догађаја у оквиру Дана европске баштине. У суботу, 23. септембра од 10 до 19 часова, одржаће се Локална размена биљака, док ће се у уторак, 26. септембра у 14 часова, и четвртак, 28. септембра, исто у 14 часова одржати пројекција филма за децу.