ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАН ТРАДИЦИЈЕ“ И НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ „СРБИЈА, ДОЖИВИ!”

На Дан српског јединства, слободе и националне заставе одржана је друга по реду манифестација „Дан традиције”, у организацији Дечјег културног центра Београд, ГО Стари град и Удружења кореографа народних игара Србије, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

– „Дан традиције” осмишљен је да подстакне комуникацију предака и потомака, осликавајући  прошлост у данашњици. Одевни симболи, национални детаљи и обележја, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати на овај начин постају инспирација савременим генерацијама – истакао је Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд.

На овогодишњем централном догађају манифестације учествовало је преко хиљаду деце и младих из целе Србије, која су у свечаном дефилеу прошетала Кнез Михаиловом улицом у народној ношњи и представила се традиционалном народном игром и песмом на концерту одржаном на великој сцени постављеној на углу Кнез Михаилове и Рајићеве улице.

Поред дечјих хорова, вокалних група и ансамбала културно-уметничких друштава (Хор ДКЦБ, Балетска школа „Лујо Давичо”, Уметнички центар Талија, КУД „Шумадија 05”, КУД „Димитрије Туцовић”, КУД „Младост”, КУД „Лира”, Певачка група АД Нови Београд, КУД Футог, КУД „Батајница”, КУД „Бранко Радичевић”, ОШ „Радојка Лакић”, ОМШ „НЕвена Поповић”), на концерту су певали Ивана Петерс, Пеђолино, Мари Мари, Драгица Радосављевић и Вокална радионица „Бистрик” Биље Крстић.

Током програма уручене су награде најуспешнијим учесницима наградног конкурса „СРБИЈА, ДОЖИВИ!” организованог за децу и младе од 5 до 14 година из Србије, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда. Деца и њихове породице добила су вредне награде – путовање на Златибор и вожњу Голд гондолом, боравак у хотелу Краљеви Чардаци на Копаонику и боравак у Етно селу Сунчана река – Бања Ковиљача. Програм су водили Леонтина Вукомановић и Горан Јоксић, у улози српског домаћина.

Поред наградног конкурса, организатори манифестације припремили су изложбу дечијих ликовних радова предшколаца из ПУ „Дечји дани” у Градској општини Стари град и интерактивно предавање археолога Марка Алексића, који ће најмлађима дочарати наше средњовековно културно наслеђе.