ДАН ТРАДИЦИЈЕ – ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ, 15. СЕПТЕМБАР; СВЕЧАНИ ДЕФИЛЕ КНЕЗ МИХАИЛОВОМ ОД 11.30 – НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ ОД 12 ЧАСОВА МУЗИЧКО-СЦЕНСКИ ПРОГРАМ

Трећа по реду манифестација „Дан традиције“, под покровитељством председника Републике Србије, одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2023, у организацији Дечјег културног центра Београд и Удружења кореографа народних игара Србије, а уз подршку Градске управе града Београда, Министарства културе Републике Србије, ГО Стари град, ГО Нови Београд, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда.

Манифестација Дан традиције реализује се са идејом да подстакне младе да кроз уметничке медије дочара природне лепоте, културу и традицију своје земље.

На конференцији за новинаре одржаној тим поводом у Дечјем културном центру Београд, присутнима су се обратили Весна Видовић, заменица градоначелника Београда, Леонтина Вукомановић, програмски директор Дечјег културног центра Београд,  Милица Илчић, представник ГО Стари град, Смиљана Новичић, туристички сарадник у Туристичкој организацији Србије, Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, Сања Лазовић, директорка староградске Предшколске установе „Дечји дани” и Драган Пантелић, председник УО Удружења кореографа народних игара Србије.

Весна Видовић истакла је да ће манифестација бити посвећена нашим најмлађима и да је веома важно да децу учимо нашој историји, традицији и култури.

„Желимо да се поносе својом заставом и химном, да воле своју земљу и буду поносни што су рођени и одрастају у Србији. Град Београд ће увек подржати овакве манифестације и захвални смо Дечјем културном центру на труду и посвећености овом циљу. У петак нас од 11.30 очекује свечани дефиле Кнез Михаиловом улицом у народним ношњама и са заставама Србије, а на Тргу републике од 12 часова биће организован музичко-сценски програм. „Дан традиције” представља једну од најлепших манифестација коју Београд има и зато позивам све Београђане да у петак од 11 часова дођу у Кнез Михаилову улицу, подрже манифестацију, учествују у њој и на тај начин дају свој допринос обележавању великог српског празника”, рекла је Весна Видовић.

У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, за децу и младе од 7 до 14 година из Србије организован је наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!”.

Најбољи млади аутори биће награђени путовањем у неко од прелепих места у Србији, породичним ручком у једном од најлепших београдских ресторана са националном кухињом, књигама, ЦД аудио издањима у продукцији ДКЦБ-а и другим вредним наградама. Уручење награда одржаће се у оквиру ц нтралног програма у Београду, на великој бини на Тргу републике 15.9.2023, од 12 часова.

„На том конкурсу деца кроз ликовну уметност и писану реч налазе свој израз и везују прошлост и садашњост кроз огледало предака”, рекла је програмска директорка ДКЦБ-а Леонтина Вукомановић и позвала све који буду дошли на манифестацију да са собом понесу неки детаљ који подсећа на историју нашег народа.

У поподневним часовима програм ће се наставити у другом делу града – на Новом Београду, на великој сцени у 44 блоку. Манифестација ће бити реализована и на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

Старограђани ће од петка, 15. септембра имати прилику да посете изложбу радова малишана и предшколаца из ПУ „Дечји дани, у просторијама општинског Услужног центра (приземље општинске зграде, улаз из Нушићеве) .

У сусрет манифестацији, од 11. до 14. септембра, у Дечјем културном центру Београд одржавају се бесплатне радионице веза и графике са темом средњовековног српског орнамента коју воде Мирјана Филиповић Курузовић и Александар Курузовић, као и радионице дигиталне уметности – Minecraft на пиротски начин SERB-CRAFT. Учесници ове радионице су под вођством др историје уметности Иве Суботић Красојевић и уз подршку организације SERB-CRAFT, успели да користећи популарну игрицу Minecraft ре- креирају орнаменте са пиротских ћилима, који представљају важан део наше културне баштине. Поред тога што ће радити на проучавању дизајна пиротских шара и његовом осавремењивању, ученици ће и на наредним радионицама, које ће се одржати у среду и четвртак, проучити и њихово богато значење и симболику, па ће тако моћи да изаберу и рекреирарју орнамент према значењу симбола и поруци коју шара носи, а имаће прилику и да, према старим узорима, створе нове орнаменте. То је занимљив начин да се кроз игру и савремену технологију, која је деци блиска, научи и оживи важан сегмент наше традиције и културне баштине.