ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦЕРЕБРАЛНЕ ПАРАЛИЗЕ- “2022 МИЛИОНА РАЗЛОГА ЗА ДОСТУПНА ТЕХНОЛОШКА РЕШЕЊА”

Особе са церебралном парализом широм света обележавају 6.октобар као свој дан. Савез за церебралну и дечју парализу Београда организовао је данас у сарадњи са Градском општином Стари град, Секретаријатом за социјалну заштиту града Београда као и Секретаријатом за саобраћај града Београда манифестацију под називом „2022 милиона разлога за доступна технолошка решења”.

У циљу обележавања овог празника и подизања свести о значају улагања и обезбеђивање средстава за што боље функционисање овог Савеза и њихових чланова, одржан је симболичан дефиле електичним скутерима за особе са инвалидитетом на Тргу републике.

Данашњем обележавању Међународног дана целебралне парализе присуствовали су председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, председник староградске Скупштине Душан Петрић, заменица председника Скупштине Невена Додић, као и члaнови Већа наше општине.

Међународни дан церебралне парализе је друштвени покрет и дан обележавања и афирмације живота 17 милиона људи који живе са овим поремећајем.

„Циљ обележавања овог датума је да се подрже они који живе са (ЦП), прихвате различитост и помогну у стварању приступачније будућности за све. Зато је свака особа која живи са церебралном парализом разлог за тежњу ка променама. Неопходно је да се створе услови да деца и одрасли са церебралном парализом (ЦП) имају иста права, приступ и могућности као и било ко други у нашем друштву. Taј циљ је достижан само заједничким акцијама свих социјално одговорних актера, од појединаца до државних органа и институција“, поручују из Савеза за церебралну и дечју парализу Београда.

Један од великих циљева Међународног дана церебралне парализе је промовисање инклузивнијих друштава за особе са ЦП-ом.