БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ: У ВРТИЋУ „СКАДАРЛИЈА“ ОПШТИНА И АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ОРГАНИЗОВАЛЕ ЗАЈЕДНИЧКУ АКЦИЈУ ЕДУКАЦИЈЕ НАЈМЛАЂИХ СТАРОГРАЂАНА

Предшколска установа „Дечји дани“ и Градска општина Стари град, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Министарством унутрашњих послова Републике Србије, организовали су у дворишту вртића „Скадарлија“ нови циклус едукативних активности посвећених безбедности деце у саобраћају, где су присуствовали заменик председника Градске општине Стари град Александар Тодоровић, чланови Већа општине Никола Благојевић и Недељко Неђа Јовановић, директорка ПУ „Дечји дани“ Сања Лазовић, као и в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

Манифестацију је отворила представа за децу „Пажљивко“, где су се деца из староградских вртића „Скадарлија“, „Дамбо“ и „Мрвица“ кроз песму и игру упознала са најважнијим правилима о безбедбости у саобраћају. Рад са децом настављен је на полигону где су саобраћајни полицајци децу учили исправном и безбедном понашању у саобраћају, а представници Агенције за безбедност саобраћаја донирали су рефлектујуће прслуке у циљу промоције видљивости деце пешака у градским зонама.

Душко Пешић в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја истакао је рад са децом и безбедност деце у саобраћају као апсолутни приоритет у раду Агенције.

„Нажалост, од почетка ове године шесторо деце је изгубило живот у саобраћајним несрећама, од којих су четворо били пешаци. Због тога Агенција наставља са донирањем саобраћајних знакова и монтажних полигона вртићима како би генерације деце од најранијег узраста научиле шта их све чека као самосталне учеснике у саобраћају“, рекао је Душко Пешић.

„Општину Стари град, као централну градску општину, одликује велика густина и фрекфентност сабраћаја, што представља потенцијалну опасност за безбедност свих Старограђана, а посебно деце и млађих основаца. Наш циљ је да ниједно дете не страда у саобраћајним незгодама и зато су превенција и едукација важне активности на којима радимо заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Предшколском установом „Дечји дани“, са којом смо успели и да организујемо да школска полицајка буде свакодневно на располагању нашим најмлађим суграђанима. Она ће у практичном раду са децом, на полигону испед вртића, превентивно едуковати децу о саобраћају“, рекао је заменик председника Александар Тодоровић.

Директорка ПУ „Дечји дани“ Сања Лазовић истакла је да је едукација о безбедности у саобраћају деце која живе у централној градској зони од изузетног значаја, јер је њихов будући одлазак и долазак из школе орјентисан искључиво на улице са високом саобраћајном фреквенцијом.

„Наши васпитачи се труде да децу од малих ногу свакодневно изводе напоље, у шетњу до Калемегдана, до неког од многобројних музеја који се налазе на нашој општини. Изузетно нам је важно да будући школарци понесу добро знање о правилима понашања у саобраћају и због тога смо веома захвални Агенцији за безбедност саобраћаја од које смо добили покретни полигон који ћемо преносити из вртића у вртић и радити са децом на тему њихове безбедности у саобраћају“, нагласила је директорка Предшколске установе Сања Лазовић.