БЕСПЛАТНО РАЗГЛЕДАЊЕ ДОМА ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА

Захваљујући Градској општини Стари град, у оквиру обележавања манифестације „ Дани европске баштине“, од 14. до 20. септембра, Београђани ће бити у прилици да посете и Дом Јеврема Грујића, у Светогорској број 17.

Заинтересовани за обилазак велелепнe куће познатог српског политичара, могу да се пријаве на телефон 011 33 00 -606 , а посета је предвиђена сваког дана од 17 сати.

Својевремено су се у кући Јеврема Грујића окупљали припадници културне и политичке елите – Слободан Јовановић, Богдан и Павле Поповић, Јован Дучић, Милан Ракић, Јован Цвијић и многи други.

Отварање Дома Јеврема Грујића за јавност било је мотивисано потребом и жељом за очувањем културног наслеђа и његовим унапређењем у области уметности, образовања и туризма. Данашње генерације ове познате староградске фамилије из које су потекли познати правници, политичари и дипломате, покушавају да кући врате њену улогу коју је она имала у историји Београда.

Дом је подигнут 1896. године у стилу неокласицизма и касне ренесансе. Кућа је подигнута према пројекту архитекте Милана Капетановића. Оно што чини овај простор магичним и аутентичним је без сумње то што колекција слика, најпознатијих српских сликара и атиквитетни намештај и разни предмети из 17, 18. и 19. века на једном месту у Србији.

У оквиру „Дана европске баштине“ манифестације Београђани ће имати прилику да виде око 70 програма градских установа културе и учествују у разгледању града са туристичким водичима и стручним пратиоцима.