BESPLATNO RAZGLEDANJE DOMA JEVREMA GRUJIĆA

Zahvaljujući Gradskoj opštini Stari grad, u okviru obeležavanja manifestacije „ Dani evropske baštine“, od 14. do 20. septembra, Beograđani će biti u prilici da posete i Dom Jevrema Grujića, u Svetogorskoj broj 17.

Zainteresovani za obilazak velelepne kuće poznatog srpskog političara, mogu da se prijave na telefon 011 33 00 -606 , a poseta je predviđena svakog dana od 17 sati.

Svojevremeno su se u kući Jevrema Grujića okupljali pripadnici kulturne i političke elite – Slobodan Jovanović, Bogdan i Pavle Popović, Jovan Dučić, Milan Rakić, Jovan Cvijić i mnogi drugi.

Otvaranje Doma Jevrema Grujića za javnost bilo je motivisano potrebom i željom za očuvanjem kulturnog nasleđa i njegovim unapređenjem u oblasti umetnosti, obrazovanja i turizma. Današnje generacije ove poznate starogradske familije iz koje su potekli poznati pravnici, političari i diplomate, pokušavaju da kući vrate njenu ulogu koju je ona imala u istoriji Beograda.

Dom je podignut 1896. godine u stilu neoklasicizma i kasne renesanse. Kuća je podignuta prema projektu arhitekte Milana Kapetanovića. Ono što čini ovaj prostor magičnim i autentičnim je bez sumnje to što kolekcija slika, najpoznatijih srpskih slikara i atikvitetni nameštaj i razni predmeti iz 17, 18. i 19. veka na jednom mestu u Srbiji.

U okviru „Dana evropske baštine“ manifestacije Beograđani će imati priliku da vide oko 70 programa gradskih ustanova kulture i učestvuju u razgledanju grada sa turističkim vodičima i stručnim pratiocima.