Позоришта

Позориште на Теразијама (Теразије 29) Основано је 1949. године и једино је позориште у нас чији репертоар превасходно испуњавају мјузикли и музичке комедије. У почетку је деловало у саставу Београдског драмског позоришта. Позориште је смештено у палати Пензионог фонда чиновника и служитеља Народне банке Краљевине Југославије, пословно-стамбеној згради у којој је 24. октобра 1940. године отворен биоскоп са преко хиљаду места, опремљен по највишим светским стандардима. Зграду је пројектовао руски архитекта Григорије Самојлов. Године 2005. завршена је реконструкција и доградња Позоришта на Теразијама која је трајала пуних 14 година.

Позориште «Бошко Буха» (Трг Републике 3) Дечје позориште «Бошко Буха» основано је 1950. године. Налази се у Палати Реунионе, пословно-стамбеном здању које је саграђено 1930. године по пројекту италијанских архитеката.

Атеље 212 (Светогорска 21) Као изразито авангардни театар, Атеље је почео са радом 1956. године у згради «Борбе». Прва зграда саграђена је на месту где се позориште и данас налази 1963. године, по плановима архитекте и познатог редитеља Бојана Ступице. Темељна реконструкција и доградња зграде Атељеа изведена је између 1988. и 1991. године по пројекту архитекте Ранка Радовића.

Народно позориште (Трг Републике 2) Одлуку о градњи Народног позоришта донео је кнез Михаило Обреновић 1868. године. Градња је започета исте године на Преображење, 19. августа, а прва представа одиграна је у још незавршеној згради 30. октобра следеће године. Позориште је тада имало 714 седишта. Позориште је изграђено по пројекту архитекте Александра Бугарског. Народно позориште је реконструисано, обнављано и дограђивано више пута. Последња, темељна реконструкција и доградња изведена је између 1986. и 1989. године.

Битеф театар (Сквер Мире Траиловић 1) Београдски интернационални театарски фестивал (БИТЕФ) покренут је 1967. године, као фестивал савремених позоришних тенденција. Фестивал је покренут под окриљем Атељеа 212. Битеф театар је од 1989. године смештен у здању незавршене Евангелистичке цркве код Бајлонијеве пијаце.