Pozorišta

Pozorište na Terazijama (Terazije 29) Osnovano je 1949. godine i jedino je pozorište u nas čiji repertoar prevashodno ispunjavaju mjuzikli i muzičke komedije. U početku je delovalo u sastavu Beogradskog dramskog pozorišta. Pozorište je smešteno u palati Penzionog fonda činovnika i služitelja Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, poslovno-stambenoj zgradi u kojoj je 24. oktobra 1940. godine otvoren bioskop sa preko hiljadu mesta, opremljen po najvišim svetskim standardima. Zgradu je projektovao ruski arhitekta Grigorije Samojlov. Godine 2005. završena je rekonstrukcija i dogradnja Pozorišta na Terazijama koja je trajala punih 14 godina.

Pozorište «Boško Buha» (Trg Republike 3) Dečje pozorište «Boško Buha» osnovano je 1950. godine. Nalazi se u Palati Reunione, poslovno-stambenom zdanju koje je sagrađeno 1930. godine po projektu italijanskih arhitekata.

Atelje 212 (Svetogorska 21) Kao izrazito avangardni teatar, Atelje je počeo sa radom 1956. godine u zgradi «Borbe». Prva zgrada sagrađena je na mestu gde se pozorište i danas nalazi 1963. godine, po planovima arhitekte i poznatog reditelja Bojana Stupice. Temeljna rekonstrukcija i dogradnja zgrade Ateljea izvedena je između 1988. i 1991. godine po projektu arhitekte Ranka Radovića.

Narodno pozorište (Trg Republike 2) Odluku o gradnji Narodnog pozorišta doneo je knez Mihailo Obrenović 1868. godine. Gradnja je započeta iste godine na Preobraženje, 19. avgusta, a prva predstava odigrana je u još nezavršenoj zgradi 30. oktobra sledeće godine. Pozorište je tada imalo 714 sedišta. Pozorište je izgrađeno po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog. Narodno pozorište je rekonstruisano, obnavljano i dograđivano više puta. Poslednja, temeljna rekonstrukcija i dogradnja izvedena je između 1986. i 1989. godine.

Bitef teatar (Skver Mire Trailović 1) Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) pokrenut je 1967. godine, kao festival savremenih pozorišnih tendencija. Festival je pokrenut pod okriljem Ateljea 212. Bitef teatar je od 1989. godine smešten u zdanju nezavršene Evangelističke crkve kod Bajlonijeve pijace.