„BALLET MAGNIFICAT”: ПРЕДСТАВА „СКРОВИШТЕ”- СВЕТСКИ ИГРАЧКИ СПЕКТАКЛ У СРБИЈИ

Амерички балет „Ballet Magnificat!“, оквиру светске турнеје, по четврти пут долази у Србију. Београдска публика ће имати прилику да види светски балетски спекакл – представу „Скровиште“ у уторак, 22. маја на великој сцени Дома омладине. Гостовање америчког балета има хуманитарни карактер јер ће се целокупан приход од продаје карата донирати Друштву за помоћ ментално недовољно развијених особа општине Панчево.

„Ballet Magnificat“ доноси нам спектакл светских размера, у режији и извођењу изузетних уметника и професионалаца. Целокупан наступ, у трајању од два сата, биће инспирисан истинитом историјском причом из Другог светског рата, по књизи „Скривено место“ ауторке Кори Тен Бум.

Трупа од 18 балерина и балетана испричаће нам животну причу две сестре, Кори и Бетси, које се храбро супротстављају злу које преовладава у њиховом свету. Радња је смештена у Холандији и Немачкој 1940. године када нацисти вребају улицама, и када сестре које су нудиле спас у свом скривеном уточисту, бивају депортоване у Рејвенсбрук, озлоглашени концентрациони логор. У логору доживљавају екстремну глад, тежак рад и понижавајуће услове живота. Након бескрајних недеља проведених у логору, Бетси бива саслушана, немилосрдно претучена и убијена у рукама „Госпођице Змије”, док Кори храбро дочекује Савезничко ослобађање Европе и постоје међународно признати мировни активиста. Након завршетка једне мировне конференције, Кори се сусреће лицем у лице са особом одговорном за смрт њене сестре. Да ли може да јој опрости и да загрли свог бившег непријатеља … сазнаћемо 22. маја, наводи се у најави гостојања светског балетског спектакла у Београду.

Гостовање америчког балета има хуманитарни карактер јер ће се целокупан приход од продаје карата донирати Друштву за помоћ ментално недовољно развијених особа општине Панчево.

Ово није први пут да светски призната балетска трупа помогне онима којима је помоћ неопходна. Како наводе организатори, „Баллет Магнифицат с поносом наводи да су на прошлогодишњем наступ знатна новчана средста прикупљена за помоћ деци без родитеља, деци на трансплантацији бубрега и Центру за глуве и наглуве у Нишу.

„Ballet Magnificat” турнеја у Србији је под организацијом ЕУС Србије, Удружења Кругови уметности, ПЕУС-а и Центра Звезде, а карте по цени од 500 динара могу се купити на благајни Дома омладине Београд.