ЗА ЛЕПШЕ ФАСАДЕ БЕОГРАДА: ПОЧЕЛА АКЦИЈА УКЛАЊАЊА ГРАФИТА У ЦЕНТРУ ГРАДА

Градска општина Стари град, у сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“, започела је велику акцију чишћења графита са фасада зграда у ужем градском језгру које су под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда. Радници „Чистоће“ су јутрос кренули са уклањањем графита са зграде у Улици царице Милице број 8, а почетку радова на враћању старог сјаја овој згради присутвовао је Радослав Марјановић, председник општине Стари град.

„Данас смо започели акцију чишћења графита на општини Стари град. У првој фази ће се очистити 1200 квадратних метара фасада које су наружене графитима. Почели смо у Царице Милице 8, наставићемо са зградом прекопута, на броју 7, и дуж ове и других староградских улица. Наша општина има прелепе зграде и зато је важно да уредимо фасаде зграда које су културно историјска баштина наше општине, Београда и наше земље. Почетком јесени кренућемо у обнову преко 40 фасада зграда које су под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда. Желимо да Стари град поврати лепо и сјајно лице“, рекао је председник Марјановић и нагласио да уклањањем графита уређујемо зграде, али и да на тај начин наш свакодневни живот на општини Стари град постаје уреднији.

Радници „Чистоће“ цео поступак спроводе по стандардима који се примењује и у другим европским престоницама, специјалним хемијским средствима за уклањање графита. После 20-так минута, у зависности од подлоге, приступа се прању топлом водом под високим притиском. Уколико постоји потреба поступак се понавља 2 до 3 пута, пошто су „београдски графити у приличној мери стари“, кажу искусни радници ЈКП „Градска чистоћа“. Истовремено са чишћењем графита очишћена фасада се премазује такозваном анти-графит бојом, што  спречава ново писање графита.