ЦВЕТИ – ДАН И СЛАВА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: У САБОРНОЈ ЦРКВИ ОБАВЉЕН ТРАДИЦИОНАЛНИ ОБРЕД СЕЧЕЊА СЛАВСКОГ КОЛАЧА

Градска општина Стари град данас, 28. априла обележава Крсну славу Цвети и Дан општине. Овај важан дан за нашу општину и све наше суграђане обележен је традиционалним обредом сечења славског колача у Саборној цркви.

Свечаном чину сечења славског колача присуствовали су председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, заменик председника Александар Тодоровић, председник Скупштине општине Душан Петрић, заменица председника Скупштине Невена Додић, одборници Скупштине, чланови Већа општине, начелник Управе Владимир Баћовић и заменица начелника Наташа Гавриловић.

Свечани чин су својим присуством увеличали и чланови делегација братских градова, Стеван Катић, председник општине Херцег Нови,  председница Скупштине општине Котор Маја Мршуља и кипарске Јермасоје, чланови Већа Поливиос Папасол и Јоанис Кранос.

Његово преосвештенство Епископ јегарски Нектарије, викар Патријарха српског и старешина Саборне цркве, поздравио је домаћине, госте и присутне грађане, и честитајући славу Цвети нагласио да је „овим чином славски колач принет за благослов,  мир, здравље, срећу и радост свих грађана општине Стари град“.„Нека вам је срећна Крсна слава и да је славимо на многаја љета“, поручио је владика Нектарије.

Председник општине Радослав Марјановић је честитао свим суграђанима Дан општине и славу, као и грађанима који данас славе Цвети, захвалио владици, свештенству, сарадницима, присутнима и гостима из пријатељских градова, што су са Старограђанима поделили радост данашњег празника.

„Крсна слава је знак наше саборности, препознатљивости и нашег идентитета. Нека нам је свима срећна слава Цвети и наступајући Ускрс, са жељом да сви имају много успеха и да будуће време донесе благостање, напредак и просперитет“, поручио је председник Радослав Марјановић.

Након обреда у Саборној цркви ,Александар Тодоровић, заменик председника општине и Александар Пуача, помоћник председника ГО Стари град са делегацијом братске општине Јермасоја, Поливиос Папасолом и Јоанис Краносом,  су  полагањем венаца на споменик грчком револуционару и песнику Риги од Фере,  одали пошту и помен националном хероју грчког народа.

„Стари град и Јермасоја имају развијену сарадњу која траје више деценија. Блиски смо народи, сличне историје и темперамента. Борба за слободу, као и наш национални херој Риге од Фере, који је погубљен у некадашњој турској тамници Кули Небојша, су трајни симболи нашег пријатељства. Увек, када дођемо у Стари град осећамо се као да смо код своје куће“, поручили су Кипрани и својим домаћинима и свим Старограђанима честитали Дан општине, славу Цвети и наступајући Ускрс.

Поводом ових свечаности, током пријатељске посете  Старом граду, делегације братских градова Котор, Херцег Новог и општине Јермасоја из Лимасола са Кипра, су 26. априла присуствовале Свечаној седници Скупштине наше општине, а током јучерашњег дана су са домаћинима симболичном садњом две саднице  –  „Стабла пријатељства“,  трајно овековечили братске и пријатељске везе наших градова на простору „Линијског парка“, на обали реке Саве, код пасареле поред Бетон хале, подно споменика „Победнику“ на Београдској тврђави.

Традиционална општинска манифестација „Јевремова улица сусрета“ одржаће се 11. маја, уз богат музичко, културно-забавни програм, под слоганом „Видимо се“!

Цвети

Цвети су празник којим се обележава улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим. Овим празником обележава се последња недеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и васкрсења. У Србији су Цвети и народни празник. На Цветну недељу 1815. војвода Милош Обреновић је подигао Други српски устанак у Такову.

Видео прилог погледајте ОВДЕ