У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА: ЕДУКАЦИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПРЕВЕНЦИЈА И РАНА ДИЈАГНОСТИКА ТРУДНИЧКЕ И ПОСТПОРОЂАЈНЕ ДЕПРЕСИЈЕ”

Поводом Светског дана менталног здравља који се обележава данас, у општини Стари град одржана је едукација у оквиру пројекта „Превенција и рана дијагностика трудничке и постпорођајне депресије”.

Пројекат је покренут у мају ове године и за циљ има подизање свести како грађана, тако и стручне јавности о трудничкој и постпорођајној депресији.
Домаћа и међународна истраживња показују да је пораст менталних поремећаја код  трудница и породиља, али и њихових партнера, све већи, а рад на превенцији и раној интервенцији недовољан.

Управо због тога, у сарадњи са Фестивалом здравља Београд, а уз подршку РОСЕ, покренули смо пројекат на чијој је едукацији данас присуствовало преко 70 гинеколога, педијатара и патронажних сестара из домова здравља широм Србије.

Скуп је отворила потпредседница Скупштине општине Стари град, Невена Додић, а предавачи су били прим. др Оливер Видојевић, психијатар, Маја Жутић, клинички психолог са ИПП Загреб, Зорка Зеба, висока струковна сестра РЗЗЈ „Батут”,  патронажна сестра Оливера Дамњановић из Дома здравља „Стари град” и др Мирјана Мићовић, директорка Фестивала здравља Београд.

Видео прилог погледајте ОВДЕ