„СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА ДЕЦУ”: БРОЈНИ БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ЗА СРЕЋНО И СИГУРНО ОДРАСТАЊЕ СВИХ МАЛИШАНА НА ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД.

У оквиру пројекта „Стари град мисли на децу” намењеног најмлађим Старограђанима, у протекле четири године више од 6.200 деце узело је учешће у 63 различита програма намењених свим узрастима, а колико је велико интересовање у локалној заједници за ове слободне активности, које су потпуно бесплатне и доприносе значајним уштедама породичних буџета, говори податак да су само за последњи, пети циклус, родитељи пријавили 1.355 деце, неку и на више занимљивих програма.

Најмлађи Старограђани захваљујући овим програмима имају могућност да се креативно забаве, додатно уче и да се друже на бројним едукативним радионицама, концертима, представама, курсевима језика или у школи спорта.

„За нашу општину, приоритет је креирање безбедног окружења за одрастање дечака и девојчица, уз континуирано улагање у њихово додатно образовање. Због тога смо у сарадњи са стручњацима из различитих области осмислили нове програме и унапредили постојеће, како бисмо најмлађим суграђанима омогућили да квалитетно проведу слободно време”, каже председник општине Радослав Марјановић.

Градска општина Стари град у оквиру програма „Стари град мисли на тебе” организује велики број бесплатних активности којима се стварају повољни услови за срећно и сигурно одрастање свих малишана на општини Стари град.

„Потрудили смо се да као општина испунимо обећање да ћемо имати бројне и занимљиве програме намењене најмлађим суграђанима. Наш задатак је да направимо што  боље услове за одрастање све деце на Старом граду, да им обезбедимо да имају добре и занимљиве ван наставне активности које ће им помагати да се развијају и да у неком наредном периоду буду још бољи, успешнији у школи, али, наравно, и у свим другим активностима којима се баве” истакао је председник општине Радослав Марјановић.

У сарадњи са локалним удружењима из области културе, уметности и екологије, реализоване су бројне креативне радионице, представе часови балета, игре, глуме „а капела” певања, музичка школа, школа математике „Малац генијалац” и „Малац – свезналац”, као и едукација о значају очувања животне средине и важности рециклаже.

За ученике старијих разреда основних школа и прве и друге године средњих школа организоване су едукативне школе дигиталног маркетинга, ПР за почетнике, новинарства, дебате и говорништва, а за најмлађе основце од првог до четвртог разреда мала школа бонтона. Енглески, немачки и француски језик, почетни и напредни ниво, за ученике од првог до осмог разреда, организован је у Услужном центру општине, у делу који је опремљен свим наставним средствима неопходним за учење страног језика.

За све ученике осмог разреда општина такође организује и припремну наставу за полагање матурског испита, што је још једна велика помоћ родитељима.

„Наставићемо да ослушкујемо потребе староградских породица и заједнички организујемо програме и радионице који нашој деци омогућавају да стичу и развијају додатна знања и вештине, на добар, квалитетан и сигуран начин”, поручио је председник Радослав Марјановић.

Општина је својим ђацима првацима обезбедила и 2.000 ранчева са пропратним школским прибором поводом почетка поласка у школе, а најмлађе је обрадовала и са 13.000 новогодишњих пакетића.

Како је почетак школовања велики догађај у животу сваког детета и родитеља, општина за све прваке припрема пригодне поклоне, са жељом да им први школски дан остане у трајном сећању. Најмлађе основце је прошле године у клупама дочекао ранац са перницом пуном бојица и фломастера, са лењирима, темперама, воденим бојицама, четкицама и футролама за блок, пластелином, шестаром, резачем, гумицама, графитним оловкама, као и ваучер за посету популарном „Музеју илузија”. Такође, у сарадњи са градом, за све основце и средњошколце обезбеђено је 4.459 бесплатних уџбеника

Када је спорт у питању, Староградски основци, у зависности од узраста, у прилици су да изаберу да се баве фудбалом, кошарком, одбојком, тенисом, боксом, борилачким вештинама, кајаком, пливањем или шахом.Бесплатни тренинзи за све спортове одржавају се у Спортском центру „25. мај – Милан Гале Мушкатировић”, а воде их стручни тренери, у поподневним терминима, од 16 до 20 сати, како би родитељи могли да доведу своју децу.

Општепозната чињеница је да бављење физичком активношћу повољно утиче на правилан психофизички развој деце, што је посебно важно у данашњој ери компјутера, игрица и мобилних телефона.

„Веома нам је важно да улажемо у развој спорта и спортских програма у циљу подстицања најмлађих да се баве спортом. Управо из тог разлога, нашаопштина је у протеклом периоду реализовала велики број бесплатних школица спортова за децу предшколског и основношколског узраста”, истакао је Радослав Марјановић, председник Градске општине Стари град.

Да је здравље деце на првом месту, показује и податак да је свим васпитним установама на Старом граду обезбеђено 174 пречишћивача ваздуха имајући у виду да Стари град чини саобраћајно, прометно и централно, урбано језгро нашег града, па је брига о квалитету ваздуха један од главних приоритета.

„Општина Стари град жели да нашим најмлађим суграђанима омогући да своје детињство проведу у безбедном окружењу. Наш циљ је да деца током дана бораве и уче у здравијим условима, на свежијем и чистијем ваздуху. Овим савременим апаратима опремили смо 174 учионице и васпитне собе”, истакао је председник Радослав Марјановић.

Пријаве за бесплатне програме за децу могу попунити родитељи, уз персонализовану картицу „Стари град мисли на тебе”. Информације о свим бесплатним програмима могу се добити у Услужном центру општине Стари град (улаз из Нушићеве улице) или путем телефонског позива на број 0800/07-77-75.

Радно време Услужног центра је радним данима од 8 до 16 часова.

Више о бесплатним програмима за децу  погледајте ОВДЕ