СРПСКО – ЈЕВРЕЈСКО ПЕВАЧКО ДРУШТВО: ОН ЛАЈН КОНЦЕРТ „МУЗИКА ПИШЕ СЕЋАЊА“

Српско – јеврејско певачко друштво, уз велику  подршку Амбасаде Немачке,  Аустријског културног форума, Градске општине Стари град и компаније Информатика , позива  вас на онлајн концерт „Музика  пише  сећања“, који ће у уторак 23. фебруара, од 20 часова бити доступан ОВДЕ. 

Концерт „Музика пише сећања“ посвећен је Међународном дану сећања на Холокауст. Српско-јеврејско певачко друштво поставком он лајн концерта жели да подсети да је прошлост основ садашњости и будућности.

„Зато морамо памтити, да се никада не забораве зла која су се десила, само са једним циљем: да се никада никоме нигде не понови“, написано је у најави овог концерта.

„Ни садашњост није ружићаста, али су за њу живот изгубили милиони невиних људи. Умрли су у нацистичким концентрационим логорима, на бојном пољу, градовима, селима, на улицама…. Живот је изгубило преко 1,5 милион деце, више од 6 милиона Јевреја, милиони Руса, Срба, пола милиона  Рома, 200 хиљада особа са хендикепом, цивила, савезничких војника, хомосексуалаца, свешеника, Јеховиних сведока……Списак је превелик“, каже председница хора Српско јеврејског певачког друштва Марлена Ваинбергер Павловић, и додаје да сећање и музика на најлепши начин чувају успомену и причају причу о прекинутим сновима, неиспеваним песмама, али и нади, љубави, вери у богатство различитости, толеранције.

„Стога је програм концерта „Музика пише сећања“ колажног типа. Духовне, традиционалне, модерне композиције које осликају: време уочи Другог светског рата (Хава Нагила, Адио керида, Мансарда мали стан…,..), одвожења у смрт (Дона, Дона), ратну деструкцију (Гори..), тугу логора (Тужна песма..),отпор (Песма јеврејских партизана..), сећање (Тебе појем….Лдор ВаДор), наду и љубав (Родна земљо, Јерусалим од злата…), али су ту  и чувене композиције Леонарда Коена „Dance with me to the end of love“, „Алeлуја“…“Trains of no return“ Офра Хазе, тема из филма Шиндлерова листа. Поред сјајних певача хора Српско – јеврејског певачког друштво учествују и одлични млади музичари – Младен Пецовић – гитара, Лука Лопичић – хармоника, Ања Оваскаине – виолина уз клавирску пратњу Уки Оваскаинена, Душан Петровић – перкусије, Милан Савић – саксофон, Ђорђе Перовић – клавир, уз сјајну диригентицу Бојану Радивојевић. Захваљујемо се свима који су нам помогли, посебно општини Стари град која нам је уступила простор, да у складу са епидемиолошким приликама и мерама, несметано припремимо и реализујемо овај пројекат“, наглашава Марлена Ваинбергер Павловић, која је аутор и организатор концерта „Музика пише  сећања“.