СЕНИОР ЦЕНТАР: БРИГА О НАЈСТАРИЈИМ СТАРОГРАЂАНИМА КАО ПРИОРИТЕТ У РАДУ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД – БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ЗА БОЉИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА И АКТИВНО ТРЕЋЕ ДОБА

Пре скоро четири године општина Стари град је дошла на идеју која ће се показати као одлична за њене најстарије становнике. Наиме, покренут је Сениор центар, пројекат замишљен као подршка представницима трећег животног доба, са циљем да обједини све активности и програме које удружења пензионера нуде у општини Стари град.

У Београду живи око 365.000 становника старијих од 65 година, више од 400.000 Београђана има статус пензионера, док је Градска општина Стари град која обухвата најстарији део престонице, уједно и општина са најстаријим становништвом, где је сваки трећи становник особа треће животне доби.  Последњих година уверили смо се да је општина Стари град одговорна и да мисли на своје најстарије суграђане, сматрајући их равноправним члановима друштва који имају знање, способност и искуство. Они представљају „душу” главног града, стога је циљ Општине да постане сервис за њихов квалитетнији и бољи живот.

Узевши у обзир да су потребе најстаријих суграђана разноврсне и специфичне, Општина Стари град због тога пружа свеобухватни систем подршке кроз различите програме Сениор центра.

Сениори су, захваљујући њима намењеним бесплатним програмима, у прилици да стекну или прошире жељена знања и вештине кроз учествовање у рекреативним, креативним и едукативним активностима, сходно њиховим интересовањима и могућностима.

Између осталог, у оквиру овог програма општина организује бесплатне излете и крстарења београдским рекама. У петом циклусу организованих излета, у октобру месецу прошле године, староградски пензионери путовали су у посету Врњачкој Бањи и Зрењанину, а у априлу исте године Општина Стари град је за своје пензионере организовала излете у манастир Тумане и Голубац, Овчарско-кабларску клисуру и Сремску Митровицу.

Такође, у циљу подизања квалитета живота у трећем животном добу, Градска општина Стари град, кроз различите програме за активно старење, за све пензионере са персонализованом картицом организује пливање на базенима „25.мај – Милан Гале Мушкатировић”, као и програме телесних вежби на часовима кардио-фитнеса и јоге. У програму су и школе сликања и енглеског језика, обука за коришћење андроид апликација и хор.

Како до остваривања права на бесплатне програме?

„Процедура за пријаву на неки од ових програма је врло једноставна. Довољно је доћи у Услужни центар општине Стари град који се налази у приземљу општинске зграде (улаз из Нушићеве улице), са својом Староградском картицом и попунити формулар за излет за који се одлучите”, објашњава председник ГО Стари град Радослав Марјановић и додаје да је на програму десет различитих дестинација, те да су тренутно актуелни излети Текериш-Манастир Каона-Шабац и Пећина Рисовача-Топола-Опленац-Аранђеловац.

„Такође, наши најстарији суграђани имају прилику да наш Београд и Стари град виде из једног потпуно новог и другачијег угла, током крстарења Савом и Дунавом. Пријаве трају до краја маја”, рекао је Марјановић.

Брига о најстаријим Старограђанима као приоритет у раду општине

Сениор центар осмишљен је да буде на услузи најстаријим суграђанима и конципиран је као свеобухватни систем подршке свакој особи која је доспела у треће животно доба. У оквиру центра функционише и Волонтерски сервис, који је на услузи овој групи грађана током целе године. Сениор центар олакшава живот старијих грађана, побољшава њихове услове живота и решава проблеме са којима се суочавају настојећи да се уваже не само материјалне и биолошке потребе њених најстаријих грађана, већ и психолошке, емоционалне, културне, образовне, рекреативне, стваралачке и друге, а све у циљу да им се помогне да дају пуn допринос друштвеној заједници, будући да имају знање и богато животно искуство. Програми које Сениор центар реализује превасходно имају задатак да активирају локалну заједницу у циљу побољшања квалитета живота старијих суграђана.

Једно место за све потребе

„Као локална самоуправа желимо да свим пензионерима омогућимо да се на једном месту информишу о свим правима које имају, а за које можда нису ни знали. Удружењима смо омогућили да заједно све грађане информишу о својим програмима, а ми као општина са највећим бројем пензионера, наставићемо са пружањем услуга геронтодомаћица, мајстора у кући, волонтера, бесплатних прегледа у сарадњи са Домом здравља Стари град, као и пружањем помоћи у комуникацији са републичким и градским установама ради остваривања различитих права“, рекао је председник Радослав Марјановић.

Право на учешће у бесплатним активностима у оквиру програма „Стари град мисли на тебе” имају сви грађани са пребивалиштем на територији општине Стари град који поседују персонализовану картицу „Стари град мисли на тебе”.

Пријава за програме, као и преузимање картице, врши се у Услужном центру наше општине (улаз из Нушићеве) сваког радног дана од 8 до 16 часова.