СВЕТОСАВСКА НАГРАДА ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ „ДЕЧЈИ ДАНИ“

Светосавска награда за изузетне резултате у области сарадње са породицом, партнерским институцијама и организацијама у циљу подршке добробити деце ове године је додељена староградској Предшколској установи „Дечји дани“.

Министар просвете Бранко Ружић уручио је у Влади Републике Србије на Савиндан светосавске награде за 2022. годину истакнутим појединцима и представницима награђених институција, а у име колектива ПУ „Дечји дани“ награду је примила директорка Сања Лазовић. Повеље су додељене за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивање образовно-васпитне праксе и развој научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији.

Са преко сто година дугом традицијом организованог институционалног збрињавања, образовања и васпитања деце раног узраста, ПУ „Дечји дани“ је једна од најстаријих предшколских установа у Србији. Године 2019. прославила је век постојања. Прво градско обданиште, по угледу на европске градове, отворено је још у априлу 1867. године као Завод за васпитање мале деце у општини Стари град, али како се временом број вртића у центру повећавао, јуна 1919. године сви вртићи интегрисани су у јединствену установу као први ниво васпитно образовног система у Београду, под називом “Дечји дани”.

Сања Лазовић, директоркa ПУ “Дечји дани”, каже да су се у последњe две деценије услови у предшколким установама променили на боље, а да о томе говори првенствено задовољство деце и родитеља. На свечаности поводом Светосавске академије у Влади Републике Србије, први пут су учешће имала деца предшколског узраста и та част је припала деци из староградске установе. Пренос програма био је уживо на другом програму РТС-а.