САВЕЗ ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ ОД 1912 – 1920: У СВЕЧАНОЈ САЛИ ОПШТИНЕ ОДАТА ПОШТА СТРАДАЛИМА У НАТО БОМБАРДОВАЊУ 1999. ГОДИНЕ

У свечаној сали Градске општине Стари град, Савез потомака ратника Србије од 1912-1920. године, општинска организација Стари град и Градски одбор за Београд oбележили су престанак НАТО агресије на СР Југославију и потписивање Кумановског споразума 1999. године, а пошта је одата свим страдалим војницима, полицајцима, грађанима и деци.

У програму су учествовали председник општинске организације Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920 Иван Стратимировић, пуковник Ђорђе Аничић, помоћник председника општине Стари град Александар Пуача, ученици Прве београдске гимназије и многобројни гости. Присутни су имали прилику и да погледају документарни филм „Одбрана нашег неба“, причу о три месеца непрекидног бомбардовања наше земље и о отпору који је пружала Војска СР Југославије.

„Овом приликом се сећамо тужних тренутака за нашу земљу, жртава и разарања, али се сећамо и симболичних војних победа које су нам много значиле попут обарања непријатељског авиона у селу Буђановци, наших војника и полицајаца који су разбијали терористичке групе такозване ослободилачке војске Косова. По завршетку бомбардовања хибридни рат против наше земље због Косова и Метохије се и даље води на дипломатском нивоу, а настављен је прогон срског становништва и уништавање светиња. Због тога морамо да наставимо да негујемо културу сећања и будемо свесни какву смо жртву поднели у том сукобу“, рекао је помоћник председника општине Александар Пуача.

Програм је настављен културно уметничким наступима ученика Прве београдске гимназије који су рецитовали стихове Добрице Ерића и извели вокално инструменталну нумеру „Волимо те отаџбино наша“, уз подршку професорке Снежане Филиповић.