РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „ЗЕЛЕНА МРЕЖА СТАРОГ ГРАДА“: НОВИ ДРВОРЕД ГОРСКОГ ЈАВОРА И ЈАСЕНА ДУЖ ОБАЛЕ МАЈОРА ДРАГУТИНА ГАВРИЛОВИЋА

Градска општина Стари град већ другу годину за редом спроводи акције озелењавања централне градске зоне, у оквиру пројекта „Зелена мрежа Старог града“, који реализује у сарадњи са Министарством заштите животне средине и ЈКП „Зеленило Београд“. Нови дрворед од укупно 24 стабала горског јавора и јасена посађен је дуж Обале мајора Драгутина Гавриловића, на Дунавском кеју према марини Дорћол.

Саднице су заједно посадили чланови Већа општине Стари град Бранислав Зец, Никола Благојевић и Бојан Калаба, као и заменик председника општине Александар Тодоровић, председник Скупштине општине Душан Петрић и руководилац Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја Бојан Бојић.

„Следећи пројекат који ће се реализовати у најскорије време биће садња новог дрвореда у Венизелосовој улици. Постављање нове зелене инфраструктуре један је од најважнијих пројеката за Градску општину Стари град, јер на тај начин побољшавамо живот свих грађана који живе и раде у центру града. Надам се да ћемо постати пример осталим општинама како се треба односити према животној средини. Ово је само једна од акција озелењавања јавног простора које ће општина наставити да финансира заједно са Министарством животне средине“, рекао је председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић.

„Кренули смо од приобаља јер велики број наших суграђана слободно време проводи уз реку. Прошле године смо, такође уз подршку Министарства заштите животне средине, дуж бициклистичке стазе на Дунавском кеју засадили око 130 стабала липе и јасена“, додао је председник Скупштине.

Пројекат „Зелена мрежа Старог града“ доприноси остварењу циљева и стратегије о пошумљавању Београда и подразумева проактивни приступ локалне самоуправе када је реч о подизању зелених површина унутар градског језгра, укључујући паркове, мале скверове, баште и дрвореде, како би се поваћао број засађеног дрвећа на територији града Београда, а посебно у централној градској  општини. Пројекат се спроводи у оквиру годишњег програма „Стари град мисли на животну средину“, чија је вредност 2,5 милиона динара, од чега је општина суфинансирала 25 одсто средстава.