ПОТПИСАНИ ПРОТОКОЛИ О САРAДЊИ СА БИОЛОШКИМ ФАКУЛТЕТОМ И БОТАНИЧКОМ БАШТОМ „ЈЕВРЕМОВАЦ“

У Ботаничкој башти „Јевремовац“ данас је председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић потписао протоколе о сарадњи са деканом Биолошког факултета проф. др Љубишом Станисављевићем и управницом Ботаничке баште „Јевремовац“ проф. др Горданом Субаков Симић, који се пре свега односе на спровођење заједничких активности у циљу подизања свести грађана о заштити животне средине.

„Потписивање протокола је веома важно за општину Стари град и за наше суграђане јер смо потврдили заједничку опредељеност да партнерски спроводимо активности и мере на заштити и унапређењу животне средине, као и да радимо на едукацији пре свега најмлађих суграђана о значају очувања биодиверзитета и зеленила у градским срединама.  У томе ћемо имати стручну помоћ врхунских познаваоца из ове области са Биолошког факултета“, рекао је председник Марјановић и додао да ће захваљујући потписаном протоколу  Старограђани, уз персонализовану картицу програма „Стари град мисли на тебе“, понедељком остваривати попуст од 50 одсто на цену улазнице за Ботаничку башту „Јевремовац“.

„У ери климатских промена, подизање зелених површина и проналажење иновативних начина озелењавања у густо изграђеним срединама, је од кључног значаја за побољшање квалитета животне средине и то је управо о чему желимо да научимо најмлађе суграђане Старог града. Стога ћемо у сарадњи са Ботаничком баштом „Јевремовац“ организовати низ едукативних радионица за децу која похађају наставу у староградским предшколским установама, као и за ученике основних школа“, истакао је председник Марјановић.

Потписивање протокола обављено је у Стакленој башти под чијим сводом се чува око 1000 различитих тропских, суптропских и медитеранских врста биљака, што је чини симболом Ботаничке баште „Јевремовац“, која је основана 1874. године, на предлог Јосифа Панчића. Само отворени простор Ботаничке баште садржи биљни фонд од преко 1300 врста груписаних у географске и еколошке целине, што овај простор чини плућима центра града. Хербаријум Института представља једну од најзначајнијих и најбогатијих хербарских збирки не само у Србији, већ и на подручју читаве Југоисточне Европе, а богати фонд Библиотеке је једна је од најстаријих и најбогатијих ботаничких библиотека региона.

„Драго ми је да смо на овај начин по први пут озваничили сарадњу са нашом општином. Надамо се да ће та сарадњу бити успешна“, изјавио је овим поводом декан Биолошког факултета Универзитета у Београду проф. др Љубиша Станисављевић.

„Протокол о сарадњи са општином Стари град је изузетно важан за Ботаничку башту. У разговору са председником Марјановићем, као и кроз договор наших тимова, већ смо предвидели одређене циљеве које желимо да остваримо. Пре свега мислим на едукацију суграђана о важности заштите животне средине и биодиверзитета. Општина ће нам, са своје стране, помоћи да Ботаничку башту обележимо едукативним, информативним таблама за посетиоце, као и око других инфраструктурних пројеката“, поручила је управница Института за ботанику и Ботаничку башту „Јевремовац“, проф. др Гордана Субаков Симић.

Приликом потписивања протокола у Стакленој башти, председник општине Радослав Марјановић посетио је изложбу „Агава“ која поред различитих примерака ових сукулентних биљака, садржи и изложбу фотографија, керамике и видео радова инспирисаних агавама уз пратеће едукативне садржаје. Изложба je званично отворена 4. фебруара и трајаће две недеље.