ПОМОЋНИЦА МИНИСТРА ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА НИНА МИТИЋ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ СТАРИ ГРАД – „ПОДСТИЦАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИХ РОМА И РОМКИЊА У ЈЕДИНИЦАМА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Градска општина Стари град је једна од 20 локалних самоуправа наше земље која је учествовала у програму „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе“, који је покренут и развијен на иницијативу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уз подршку немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ. На основу Јавног позива три високо образовне припаднинице ромске националне мањине су протеклих шест месеци радиле у Управи  ГО Стари град.

Поводом релизације пројекта данас су помоћница министра за људска и мањинска права Нина Митић, заменик председника Скупштине Града Београда Игор Јовановић, вођа пројекта Даница Белић из ГИЗ-а и шеф одека у министарству за унапређење положаја Рома Софија Османовић посетили општину Стари град,.

Невена Додић, заменица председника Скупштине ГО Стари град, домаћин радног састанка ,  коме су присуствовале младе и образоване Ромкиње  и њихов непосредни ментор Драгица Рајковић, захвалила се гостима на посети и упознала присутне са  реализацијом пројекта.

„Општина  Стари град је потврдила да је одговорна локална самоуправа која не прави разлику међу грађанима ни по једном основу.  Троје младих људи је кроз овај програм добило шансу за лични развој, за посао и равноправан статус у друштву у којем заједно живимо. То је политика која ће се наставити јер је то политика која решава проблеме. Ове младе девојке су добиле јединствену шансу и својим радом, понашењем и одговорношћу оправдале су поверење које им је указано“, рекла је Невена Додић и нагласила да се нада да ће се уз подршку и иницијативу министарства изнаћи правне могућности како би ове младе и сада искусне особе за рад у државној управи наставиле своју каријеру у Управи наше општине.

„Политика Владе Републике Србије и огроман напор резултирали су оствареним правом на посао младих и образованих припадника ромске националне мањине.  Стари град је трећа општина коју посећујемо, не случајно. Захваљујући председнику општине Радославу Марјановићу, који је показао висок степен друштвене одговорности, запослене су три младе и образоване Ромкиње. Овде се пројекта не завршава. Тражићемо могућности да решимо административне препреке да ове девојке и још 23- троје њихових колега, које су радиле у другим општинама, задржимо у јавном сектору и државној управи. У Београду, како је данас рекао Игор Јовановић, има само 1 одсто високо образованих Рома. Наш циљ је да их оснажимо да се образују, јер је образовање основа развоја сваке земље и друштва, а то потврђује пример ове три дивне девојке из општине Стари град“, нагласила је Нина Митић, посебно јер сви наши грађани морају да имају исте могућности и шансе да се економски оснаже.

„Похвалила бих општину Стари град  јер у овом програму аплицирала за три кандидата. Наше министарство се залаже да се што више високо образованих Рома и Ромкиниња интегрише у јавни сектор и државну управу. Циљ нам је да спречимо било какву дискриминацију у области запошњавања. Наше министарство је широм отворило врата за и високо образоване припаднике ромске националне мањине“, изјавила је након састанка Софија Османовића и још једном нагласила да је општина Стари град у програму „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе“ постала прави пример „добре праксе“.

Програм „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалних самоуправа“ је покренут и развијен на иницијативу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уз подршку Програма Немачке организација за међународну сарадњу –ГИЗ.  Партнери у његовој реализацији су и Удружење Ромских студената и Канцеларија за Инклузију Рома АП Војводине.