ПОВОДОМ УСПЕХА КОЈИ ПОСТИЖУ НА БРОЈНИМ ТАКМИЧЕЊИМА, ОПШТИНА ПОКЛОНИЛА НАЈНОВИЈИ МОДЕЛ ЧАМЦА КАЈАК РАФТИНГ КЛУБУ „25. МАЈ 1847“

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и члан Већа општине Недељко Неђа Јовановић поклонили су данас Кајак рафтинг клубу „25. мај 1847“ најновији модел кајак чамца „new balance 2“, поводом низа успеха који чланица овог Клуба Ксенија Плазинић постиже на домаћим и међународиним такмичењима. Нови чамац, произведен у Вараждину, у Хрватској, заједно су примили секретар Клуба Ненад Плазинић и млада кајакашица, ученица друге године Спортске гимназије, Ксенија Плазинић.

„Захваљујемо се општини Стари град која нам је изашла у сусрет и издвојила средства за куповуну овог модерног чамца који је отпоран на ударце и намењен је спусту низ дивље и брзе воде. Чамац се може користити у две дисциплине, за спуст на 200 метара кроз брзаке и између стена, као и за класичан спуст који се вози на три километара“, објаснио нам је секретар Клуба Ненад Плазинић.

Ксенија Плазинић, чланица Кајак рафтинг клуба „25. мај 1847“, користиће следеће сезоне овај чамац, а до сада је показала веома успешне резултате у кадетској категорији. На државном првенству у спусту кајаком на дивљим водама заузела је треће место, док је у Купу Србије била на другом месту. На Дринском маратону освојила је друго место у кадетској категорији.

Због временских услова, Ксенија као и остали кајакаши тренутно вежба у теретани и на базену, док са почетком лепшег времена вежба на Дунаву и на другим, бржим рекама као што су Ибар, Нишава, Морава и Дрина. Ксенија тренира кајак од осме године, а љубав према овом спорту наследила је од свог оца Ненада Плазинића, једног од оснивача Кајак рафтинг клуба „25. мај 1847“.

На зимским тренинзима на затвореном базену „25. мај – Милан Гале Мушкатировић“ деца од осам година (па навише) уче основе овог спорта – како да се одбране од превртања, да завеслају, како да скрену, и много других техничких елемената који ће им помоћи када се једног дана нађу у брзим водама.

„Сва деца која прођу основну обуку излазе прво на Дунав и апсолутно немају никакав страх од воде. Радимо веома на томе да уопште не дође до превртања чамца у реци и то се готово никада не дешава. Кајак је један од најздравијих спортова јер се већим делом године одвија на отвореном, а зими се вежбају снага и спретност на затвореном“, каже Ненад Плазинић, дугогодишњи тренер и секретар Кајак рафтинг клуба „25. мај 1847“.

Година 1847. која се налази у називу Клуба симболично је подсећање да је баш тада на Дунаву основано прво српско пливалиште и купалиште.