ОТВОРЕН 20. ФЕСТИВАЛ СТВАРАЛАШТВА СТАРИЈИХ „ЗЛАТНО ДОБА”

Двадесети Фестивал стваралаштва старијих „Златно доба”, који организују Дневни центри и клубови Геронтолошког центра Београд, а под покровитељством Града Београда, данас је свечано отворен у свечаној сали Југословенске кинотеке, под слоганом „Додајте стваралаштво годинама”. Фестивал промовише савремени приступ у решавању захтева и стандарда квалитета живота у старости, социјалне сигурности и људских права старих људи, а посебан акценат ставља се на међугенерацијску сарадњу и стваралаштво трећег доба.

Фестивал је отворио директор установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић, а присуствовали су бројни гости међу којима и градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић, повереница за равноправност Бранкица Станковић, ЊКВ принцеза Катарина Карађорђевић, а у име општине Стари град заменица председника Скупштине општине Невена Додић.

„Пре свега бих захвалио свим гостима који су дошли да заједно обележимо двадесет година постојања Фестивала „Златно доба“. Поносни смо што овим фестивалом чувамо стваралачки потенцијал наших старијих суграђана и указујемо да златно животно доба обилује топлином, радошћу, осмехом и љубављу“, рекао је директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић истакла је да ће Град Београд наставити да подржава активности установе Геронтолошки центар Београд, а такође и Дневне центре и клубове за старе који активно раде са старијим суграђанима, развијају њихово дружење и стваралачки дух.

На отварању Фестивала стваралаштва старијих „Златно доба“ уручена је награда новинару Бранку Станковићу (РСТ) за хумано новинарство, као и награде конкурса „Златни стих за најбољег песника и „Искорак“ за сениоре који померају границе. У оквиру Фестивала биће понуђени разноврсни бесплатни програми: изложбе, едукативне радионице у оквиру школе стваралштва, ликовне колоније, позоришне представе и концерти, који ће се одвијати на више локација у граду.