ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД „СТАРИ ГРАД”: ОДРЖАНА ТРИБИНA „БОРБА ПРОТИВ НАСИЉА И ЗНАЧАЈ ИНСТИТУЦИЈА”

У Центру за социјални рад „Стари град”, у сарадњи са нашом општином, организована je, у сусрeт Дечијој недељи, стручна трибина „Борба против насиља и значај институција”. На трибини су учествовали и о важној теми за наше целокупно друштво говорили Елма Елфић Зукорлић, помоћница министра Министарства просвете, Емина Бековић, координатор Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, из Министарства информисања и телекомуникација, Александар Тодоровић, заменик председника Градске општине Стари град и, као домаћин, директорка Центра за социјални рад „Стари град” Татјана Пејовић.

Намера организатора трибине, како је нагласила Татјана Пејовић, био је „да се стручна и целокупна јавност кроз различите аспекте упозна са радом и надлежностима институција у погледу превенције и решавања насиља у свим његовим појавним облицима – од вршњачког насиља, дигиталног насиља, породичног до насиља према старим лицима“. Трибина је почела одавањем поште и минутом ћутања за све жртве насиља у нашој земљи.

„Данас говоримо о томе шта надлежне институције системски предузимају по овом питању. Запослени у центрима за социјални рад су први на барикадама. Важна смо карика у превенцији и сузбијању насиља, али и помоћи жртвама насиља. Ми смо они који враћају наду и бришу сузе угроженим, залажући се за праве људске и породичне вредности. У том ланцу системски сарађујемо са нашом општином, градом, министарством и полицијом, на чему смо им захвални. Тишина одговара насилнику, а не жртви! Моја порука је „Нећу да ћутим, хоћу да пријавим сваког насилника и насиље“, јер само тако можемо сви заједно превентивно да делујемо на његовом сузбијању“, поручила је Татјана Пејовић.

У име општине Стари град присутне је поздравио заменик председника Александар Тодоровић који је истакао важност системског приступа свих државних институција у борби против насиља и стварању безбедног окружења за живот свих грађана, без обзира на ниво формалне надлежности.

„У протекле три године објединили смо рад и остварили одличну са сарадњу са свим градским и републичким органима и установама на Старом граду – од предшколских и образовних, центра за социјални рад, дома здравља, до Полицијске станице „Стари град“. Формирали смо Савет за безбедност који општини пружа стручну помоћ на превенцији безбедности и свих видова насиља у локалној заједници. У њему учествујете сви ви који сте данас овде, као и начелник Полицијске станице Стари град Раденко Ресановић. Са МУП-ом смо формирали тимове који редовно обилазе све вртиће и школе, чиме смо повећали општу сигурност деце. Општина Стари град ће и у будуће пружати сву подршку у превенцији било ког вида насиља, како бисмо створили једно безбедније и здравије окружење за све Сгарограђане, посебно за безбрижније одрастање наших најмлађих“, поручио је Александар Тодоровић.

Емина Бековић, координатор Националног контакт центар за безбедност деце на интернету, из Министарства информисања и телекомуникација, нагласила је важност сарадње свих институција, органа, појединаца, медија и невладиног сектора на превенцији дигиталног насиља, коме су изложена деца у информатичком добу.

„Национални контакт центар за безбедност деце на интернету Министарства просвете је спона која системски сарађује са Одељењем за високо технолошки криминал тужилаштва и МУП-а, центрима за социјални рад, домовима здравља, образовним установама. Морамо да охрабрујемо све,  посебно децу да пријаве, да кажу шта им се дешава у сајбер простору. Пошаљите нам линкове, скрин шотове, фотографије. Пријавите злоупотребе на телефон 19833. Такође, одржавамо бројне едукативне трибине по образовним установама, на жалост искуство нам говори да су родитељи „најслабија карика” у спречавању дигиталног насиља, рекла је Емина Бековић и нагласила важност националне платформе за превенцију насиља која укључује децу „Чувам те“.

Помоћница министра просвете Елма Елфић Зукорлић представила је све системске могућности на превенцији вршњачког насиља и законске предлоге министарства за оснаживање васпитне улоге образовних институција у нашој зељи.

„Вршњачко насиље је друштвени феномен који захтева системски приступ свих институција, али и медија и невладиног сектора, рекла бих, друштва у целини. Министраство просвете је увек прво на удару у контексту недавних дешавања. Припремили смо предлоге законских решења како бисмо превенирали насиље и оснажили васпитну улогу образовних институција у нашој земљи, у складу са препорукама Владе Републике Србије“, поручила је Елма Елфић Зукорлић и истакла важност превенције вршњачког насиља кроз системску сарадњу свих релевантних институција, из спољашње мреже социјалне и здравствене заштите, потом полиције и тужилаштва, као и кроз сарадњу школских колектива и родитеља.

„Оно што је дугогодишња пракса показала  – кључна је сарадња запослених у школама, родитеља, центара за социјални рад и здравствених установа. У подршци детету у превазилажењу потешкоћа у понашању најважнија је сарадња родитеља и надлежних институција!“, поручила је помоћница министра просвете.

Уз представнике релевантних држаних институција трибини су присуствовали директори и наставници староградских основних школа, Сања Лазовић, директорка Предшколске установе „Дечији дани” са сарадницима, Раденко Ресановић, начелник Полицијске станице „Стари град“, представници Дома здравља и Црвеног крста „Стари град“ , удружења пензионера, као и представници јавних комуналних предузећа.

Организатори трибине су за ову прилику припремили и пригодан, тематски програм који су извели староградски предшколци ПУ ,,Дечји дани“, ђаци основних и  средњих школа са општине Стари град, и глумица Београдског драмског позоришта Ивана Николић, потресним одломком из представе ,,Одбрана“, у коме жртва насиља постаје насилник и осуђеник на дугогодишњу робију. Сви извођачи су награђени великим аплаузом захвалности од стране присутних и поклон ранчевима са школским прибором, који им је обезбедила Социо хуманитарна организација „Каритас“.

Поруке исписане на мајицама, које су биле окачене као сценографија данашње трибине на галерији Центра за социјални рад „Стари град“, су суштина и закључак данашње трибине : ,,ДА СЕ ЧУЈЕМО – НАСИЉЕ БОЛИ – НЕ БУДИ ПОСМАТРАЧ – ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ – ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!!!

Видео прилог са трибине погледајте ОВДЕ