ОКРУГЛИ СТО У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД: ЗНАЧАЈ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ПОДРШЦИ ПОРОДИЦАМА У ПРЕНАТАЛНОМ И ПОСТНАТАЛНОМ ПЕРИОДУ

Градска општина Стари град, у сарадњи са организацијама „Фестивал здравља Београд“ и  „Асклепиос”, организовала је у просторијама Услужног центра општине први округли сто на тему „Значај локалне заједнице у подршци породицама у пренаталном и постнаталном периоду“, на којем је представљен идејни пројекат општине Стари град за оснаживање породица у њиховом најосетљивијем периоду.

На дискусији о психоемотивној подршци родитељима и раном препознавању менталних обољења, који су карактеристични за период трудноће и након рођења детета, присуствовали су др Мирјана Мићовић, педијатар у ДЗ „Стари град“, доцент др Марија Милић, саветница у Министарству за бригу о породици и демографију, Снежана Пантић Аксенитијевић, представница Министарства здравља, као и Невена Додић, заменица председника Скупштине ГО Стари град. Путем видео линка, на округлом столу учествовале су и Миланка Баровић Убовић, едукаторка базалне стимулације из Швајцарске, Дора Маричић, магистар рехабилитације из Загреба, и Маја Жутић, магистар психологије из Загреба.

Заменица председника Скупштине ГО Стари град Невена Додић, која је била домаћин округлог стола, истакла је важност јавног здравља од националног до локалног нивоа, а пре свега тема које се односе на пружање подршке породици и мајкама.

„Сматрамо да је овакав пројекат, који ће се покренути на нашој општини Стари град, веома користан. Циљ нам је да ујединимо знање из области здравства и хуманитарних наука, како би могли и читаву јавност да укључимо у овај процес, а све за добробит наших трудница, њихових беба и породица“, истакла је др Мирјана Мићовић, педијатар из ДЗ Стари град.

Доцент др Марија Милић, саветница у Министарству за бригу о породици и демографију подржала је округли сто и настојање општине Стари град да помогне бројним породицама које чекају принову.

„Заштита породице, мајке и деце је циљ и наше државе и Министарства за бригу о породици и демографију. Сматрамо да једино снажна породица и породица у којој постоји подршка, представља једино здраво окружење у којем је могућ адекватан развој детета“, истакла је др Марија Милић.

У циљу побољшања пронаталитетне политике и здравља трудница и беба, Градска општина Стари град активно спроводи бројне програме и предавања – школица родитељства, вежбе за труднице и породиље, пливање за бебе, психосоцијално саветовалиште.

Сваке године све новорођене бебе са Старог града добијају поклон честитку у износу од 15 хиљада динара и по бесплатно ауто седиште које могу користити до треће године.

О бесплатним програмима за маме, тате и бебе, сви заинтересовани грађани општине могу добити информације у Услужном центру у Македонској 42 (улаз из Нушићеве) или путем броја телефона 0800/07-77-75.