OKRUGLI STO U OPŠTINI STARI GRAD: ZNAČAJ LOKALNE ZAJEDNICE U PODRŠCI PORODICAMA U PRENATALNOM I POSTNATALNOM PERIODU

Gradska opština Stari grad, u saradnji sa organizacijama „Festival zdravlja Beograd“ i  „Asklepios”, organizovala je u prostorijama Uslužnog centra opštine prvi okrugli sto na temu „Značaj lokalne zajednice u podršci porodicama u prenatalnom i postnatalnom periodu“, na kojem je predstavljen idejni projekat opštine Stari grad za osnaživanje porodica u njihovom najosetljivijem periodu.

Na diskusiji o psihoemotivnoj podršci roditeljima i ranom prepoznavanju mentalnih oboljenja, koji su karakteristični za period trudnoće i nakon rođenja deteta, prisustvovali su dr Mirjana Mićović, pedijatar u DZ „Stari grad“, docent dr Marija Milić, savetnica u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Snežana Pantić Aksenitijević, predstavnica Ministarstva zdravlja, kao i Nevena Dodić, zamenica predsednika Skupštine GO Stari grad. Putem video linka, na okruglom stolu učestvovale su i Milanka Barović Ubović, edukatorka bazalne stimulacije iz Švajcarske, Dora Maričić, magistar rehabilitacije iz Zagreba, i Maja Žutić, magistar psihologije iz Zagreba.

Zamenica predsednika Skupštine GO Stari grad Nevena Dodić, koja je bila domaćin okruglog stola, istakla je važnost javnog zdravlja od nacionalnog do lokalnog nivoa, a pre svega tema koje se odnose na pružanje podrške porodici i majkama.

„Smatramo da je ovakav projekat, koji će se pokrenuti na našoj opštini Stari grad, veoma koristan. Cilj nam je da ujedinimo znanje iz oblasti zdravstva i humanitarnih nauka, kako bi mogli i čitavu javnost da uključimo u ovaj proces, a sve za dobrobit naših trudnica, njihovih beba i porodica“, istakla je dr Mirjana Mićović, pedijatar iz DZ Stari grad.

Docent dr Marija Milić, savetnica u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju podržala je okrugli sto i nastojanje opštine Stari grad da pomogne brojnim porodicama koje čekaju prinovu.

„Zaštita porodice, majke i dece je cilj i naše države i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Smatramo da jedino snažna porodica i porodica u kojoj postoji podrška, predstavlja jedino zdravo okruženje u kojem je moguć adekvatan razvoj deteta“, istakla je dr Marija Milić.

U cilju poboljšanja pronatalitetne politike i zdravlja trudnica i beba, Gradska opština Stari grad aktivno sprovodi brojne programe i predavanja – školica roditeljstva, vežbe za trudnice i porodilje, plivanje za bebe, psihosocijalno savetovalište.

Svake godine sve novorođene bebe sa Starog grada dobijaju poklon čestitku u iznosu od 15 hiljada dinara i po besplatno auto sedište koje mogu koristiti do treće godine.

O besplatnim programima za mame, tate i bebe, svi zainteresovani građani opštine mogu dobiti informacije u Uslužnom centru u Makedonskoj 42 (ulaz iz Nušićeve) ili putem broja telefona 0800/07-77-75.