ОБНОВА САРАДЊЕ ЦЕНТРАЛНИХ ГРАДСКИХ ОПШТИНА БЕОГРАДА И СКОПЉА

Председник Градске општине Стари град  Радослав Марјановић, са сарадницима, примио је данас делегацију пријатељске општине Центар из Скопља коју је предводио градоначелник Саша Богдановик.

Председник Марјановић и градоначелник Богдановик су овом приликом разговарали о обнови и наставку сарадње две општине у области културе, спорта, образовања и комуналних питања.

„Велико ми је задовољство  што могу да угостим градоначелника централне општине Скопља. Желимо да обновимо и развијамо нашу сарадњу и односе између две општине и две државе. Данас смо разговарали о неколико тема, са посебним фокусом на имунизацију стновништва, која се успешно спроводи на Старом граду. По броју вакцинисаних смо први у земљи и нашим пријатељима смо пренели искуства. Важно је истаћи да је председник Србије Александар Вучић пријатељима у Северној Македонији обезбедио одређени контигент вакцина. Такође, разговарали смо о образовању и култури јер смо два народа која делимо заједнички културни простор. Намера нам је да поново успоставимо институционалну сарадњу наших установа културе, спортских клубова и школа“, рекао је председник Марјановић и додао да је ово била прилика и да се између осталог, размене искуства о решавању комуналних проблема, нарочито недостатка паркинг места с обзиром да је то заједнички проблем грађана главних градова суседних држава.

Градноначелник Богдановик се захвалио на топлој добродошлицу и  у име грађана општине Центар на могућности да се држављани Северне Македоније могу вакцинисати без икаквих ограничења у Србији.

„Повеља о сарадњи је потписана још у бившој Југославији, а договор о братимљењу 2001. године. Данас смо обновили нашу сарадњу и надам се да ће бити све боља. Част ми је што сам у општини која је најбоља у имунизацији. Помоћ коју Србија пружа нашој земљи у процесу имунизације је значајна и драгоцена. Сваки дан добијамо нове контигенте помоћи и тиме се показује братска љубав наших држава. Данас смо отворили доста тема и разменили искуства у областима културе, просвете, науке, архитектуре, као и у другим областима које нас повезују“, нагласио је овом приликом градоначелник Саша Богдановик и упитио позив делгацији Старог града да посети Скопље.

Заједнички закључак оба председника је да ће се сарадња две општине, на обострано задовољство наставити у интересу суграђана наших општина, а конкретне програме у којима ће се она спроводити усагласиће обе стране. У реализацији сарадње очекује се подршка Амбасаде Републике Северне Македоније, чије је седиште на Старом граду у Јевромовој улици, Амбасаде Србије у Сeверној Македонији, асоцијација градова и општина наших земаља али и ЕУ.

Састанку челника централних градских општина главних градова Србије и Северне Македоније присуствовали су заменик председника Александар Тодоровић, председник Скупштине Градске општине Стари град Душан Петрић, чланови Већа Бранислав Зец, Никола Благојевић, Недељко Јовановић и Бојан Калаба.