МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ОПШТИНЕ „СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА ТЕБЕ“

У оквиру програма „Стари град мисли на тебе“, Градска општина Стари град, у сарадњи са поликлиником за физикалну медицину и рехабилитацију „Family Medica“, обележила је данас Међународни дан физичке активности, који је пре две деценије установила Светска здравствена организација.

У циљу промоције физичке активности као основе за здрав живот, у Студентском парку организована су стручна саветовања за све присутне грађане, који су имали прилику да чују све о спортској и физикалној медицини од специјализованих тимова лекара, физиотерапеута и медицинских техничара из поликлинике „Family Medica“.

У програму су учествовали ученици шестог разреда ОШ „Краљ Петар Први“ и малишани из вртића „Лептирић“, који су са својим наставницима и васпитачима извели бројне телесне вежбе.

„Програмом који смо данас организовали желимо да свим нашим суграђанима покажемо шта све могу да ураде како би побољшали своју физичку активност, да им дамо адекватне савете и да се дружимо у прелепом амбијенту Студентског парка. У оквиру програма „Стари град мисли на тебе“, општина је за све Старограђане омогућила низ бесплатних програма који ће побољшати физичку активност како деце тако и одраслих, почевши од корективне гимнастике, пливања и разних других активности попут излета, које смо наменили најстаријим грађанима, а где су они веома активни“, рекао је поводом Међународног дана физичке актовности помоћник председника општине Александар Пуача.

Др Тамара Стојименовић, лекар специјалиста спортске медицине и доцент Универрзитета „Сингидунум“ каже да физичка активност у највећој мери делује превентивно како би се избегле различите болести као што су гојазност, висок крвни притисак и дијабетес.

„Лекари спортске медицине воле да кажу да физичка активност може да замени сваки лек, док ни један лек не може да замени физичку активност. Недостатак физичке активности на крају доводи до инфаркта и шлога, а на крају и до нежељених смртних исхода, који су данас, нажалост, све чешћи. Физичка активност је веома битна и за децу зато што развија базичну моторику која спречава развојне деформитете кичменог стуба, стопала, доњих екстремитета и грудног коша“, каже др Тамара Стојименовић.

„Смањена физичка активност код деце је нешто што је алармантно. Родитељима треба скренути пажњу да своју децу што више пуштају да се играју напољу, јер развој базичне моторике веома добро утиче и на њихово ментално здравље. Физичка активност једноставно је пропусница за дуг живот.“