ИНТЕГРАЦИЈА ДЕЦЕ МИГРАНАТА КРОЗ СПОРТ И ПРОМОЦИЈА КРИКЕТА У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ ДРВО АРТ

Ученици Тeхничке школе Дрво арт и њихови вршњаци из прихватних центара за азил дружили су се у дворишту ове средње школе на Дорћолу у оквиру пројекта “Hi5 Happy Caravan”, који за циљ има интеграцију деце миграната у локално друштво. Школарци су играли крикет, спорт који је међу најпопуларнијим у земљама одакле долази највећи број миграната.

Мирјана Ивковић, координатор пројекта у организацији Олимпијског комитета Србије, каже да су се деца лепо провела учећи да играју крикет и “фудбал 3”, игру која је осмишљена тако да ставља акценат на фер-плеј и једнакост. Међу присутнима били су и представници општине Стари град –председник Скупштинe Душан Петрић, члан Већа задужен за спорт Недељко Неђа Јовановић и секретар Савеза спортова Стари град Мирко Вујовић.

„Крикет је изабран јер је међу популарнијим спортовима у земљама одакле долази највећи број миграната који се задржавају у Србији. Иако је код нас овај спорт тек у развоју, деца која су се први пут сусрела са крикетом веома су позитивно реаговала. До сада је више од 150 деце учествовало у програму“, рекла је Мирјана Ивковић из Олимпијског комитета Србије.

Пројекат “Hi5 Happy Caravan” почео је 2018. године у сарадњи са Групом 484, која пружа подршку избеглицама из земаља захваћених ратом, као и са Крикет федерацијом Србије, а до сада је дружење и промоција овог спорта организована у пет градова у Србији – Врању, Сјеници, Бањи Ковиљачи, Боговађи и Београду. Након завршетка манифестације свака школа домаћин од Олимпијског комитета Србије добила је нове лопте и спортске реквизите.