ДЕЛЕГАЦИЈА ТУРСКОГ ГРАДА ГАЗИАНТЕП У ПОСЕТИ ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Вишечлана делегација града Газиантепа, центра југоисточне Турске, на челу са Шахин Четином, директор одељења за међународну  сарадњу (дипломатију) градова, посетила је данас Градску општину Стари град, у оквиру вишедневног боравка у Београду и Србији. Делегацију су примили председник општине Радослав Марјановић, заменик председника Александар Тодоровић, помоћник председника Александар Пуача, заменица начелника Управе Наташа Гавриловић и руководилац Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја Бојан Бојић.

У срдачном и пријатељском разговору домаћини и гости су изразили обострану жељу да овај сусрет постане основ за будућу сарадњу Старог града и Газиантепа, у оквиру „дипломатије градова и општина“, посебно јер оба града већ имају развијену партнерску сарадњу са братским градом Котором. Председник Марјановић је гостима пожелео добродошлицу и упознао их са заштитом културно-историјске баштине, великим пројектима који се реализују на општини, граду и у нашој земљи, са обновом фасада и староградских зграда, као и са туристичким и спортским потенцијалима централне градске општине.

„Наша земља, Београд и Стари град ће  до 2027. године потпуно променити свој изглед реализацијом великих инфраструктурних пројеката у сусрет специјализованој изложби „ЕXPO“. Очекујемо око 3 милиона туриста. Почела је изградња метроа у главном граду, железнице ка аерoдрому и још много тога, а Стари град ће добити нову „зелену оазу“ изградњом „Линијског парка” и коначно ћемо сићи на обале река. Наша општина је старо урбано језгро града у коме је седиште бројних државних институција и установа. Чувајући културно-историјску баштину обновљено је 200 фасада зграда, Београдска тврђава, реконструисане су Карађорђева, Душанова улица и многе друге. Такође, почела је изградња подземне гараже у Влајковићевој улици са 284 паркинг места“, истакао је председник Радослав Марјановић.

У делегацији турског града су 23 руководиоца и запослена службеника у управи Газиантепа – из одељења за спољне послове, урбанизам, заштиту културне баштине, животне средине, за породицу и социјалне програме, избеглице, културу и туризам, као и за младе и спорт.

„Желим да се захвалим на топлој добродошлици и гостопримству. Ово истичем у име свих чланова наше делегације. Заједно можемо да реализујемо много планова и пројеката који су у интересу наших градова и грађана. Обишли смо Стари град и осетили душу вашег града и народа. Констатовали смо да нас много тога повезује“, истакао је Шахин Четин, директор одељења за међународну  сарадњу (дипломатију) градова.

Током представљања рада у оквиру својих области  домаћини и гости су препознали заједничке додирне тачке за будућу сарадњу општине Стари град и града Газиантепа, које као стара урбана језгра имају посебан однос према заштити културно-историјске баштине, зелених површина, али и према спорту, туризму, младима, заштити животне средине, али и гастрономији.

Газиантеп  је шести град по величини и највећи је индустријски град југоисточне Турске, са око 2 милиона становника. Због разноврсне и укусне кухиње, УНЕСКО га је  ставио на листу креативних градова света када је реч о кулинарству. Сваке године у септембру одржава се „ГастроАнтеп“ – међународни гастро фестивал. Осим што промовише домаћа јела, традиционалне рецепте и нову понуду, фестивал је у служби „гастро-дипломатије“ јер, како кажу, „храна повезује људе различитих вера, култура и језика за истим столом и  управо храна може бити фактор у остварењу братства и мира”.

Газиантеп је турска престоница баклаве јер је према слободној процени у централном делу града отприлике свака пета радња баклавџиница, а у граду их има скоро две стотине. Већина садржаја, од базара и дућана, до кафића и ресторана, концентрисана је у средишњем делу града којим доминира стара масивна тврђава из 6. века. Овај град је у средњем веку био важна тачка на путу за Сирију.

Делегацију Газиантепа је се током посете Београду имали прилике да се увере у могућности нашег града у организацији спортских активности, како у такмичарском тако и у рекреативном и школском спорту,  те да се упозна са начином финансирања и развојем спортских активности. Гости из Газиантепа су поред посете општини Стари град обишли и Сајам спорта у Гроцкој, као и спортске садржаје на Ади Циганлији. Током сутрашњег дана ће се упутити у обилазак Новог Сада, а такође ће званично посетити и Нови Пазар, град са којим, уз Котор, сарађују у региону.